Elgeseter bru
Elgeseter bru er en bru over Nidelva som forbinder Prinsens gate med Elgeseter gate i Trondheim og er en del av innfartsåren til byens sentrum fra sør. Den var tidligere en del av E6 til den ble lagt om og utenfor byens sentrum. Brua har navn etter Elgeseter gård.
Dagens bru
Dagens bru er 200 meter lang og 23,4 meter bred. Kjørebanen er 16,5 meter over normal vannføring i elva. Den er en bjelkebru som bæres av høye betongsøyler i form av 32 pillarer i åtte rekker, med spenn på 22 meter. Brukarene på land er støpt i betong og forblendet med rød granitt
Skråningene fra bruhodene og ned til gangveien langs elvebredden er lagt med brostein i bølgemønster. Brua har stålrekkverk og langs dette står lyktestolper og flaggstenger. Rekkverket avsluttes i nord, mot Prinsens gate, med skulpturerte felter i rød granitt, og i sør finnes opplysningsplaketter i bronse som også har heraldisk utsmykning.
Brua hadde opprinnelig seks kjørefelt, men ble da brua hadde gått ut av E6-nettverket redusert til fire ved at fortauene er gjort bredere og etablert sykkelfelt på begge sider.
Den ble oppført i 1950–1951 etter en landsomfattende konkurranse som ble lyst ut i 1945. Denne ble vunnet av Dr. ing. A. Aas-Jakobsen, Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas. Byggevedtak ble fattet i Trondheim bystyre 17. mars 1949.
Den ble i 2004 tildelt byggeskikkprisen Betongtavlen for fremragende bruk av betong.
Brua ble forskriftsfredet 21. oktober 2022 etter Kulturminneloven § 22a (Fredning av byggverk og anlegg i statens eie).
Tidligere bruer
Allerede i middelalderen gikk det omtrent samme sted en bru over Nidelva, som er nevnt i kildene som bru over Nið, både i 1178 og 1199, siste gang da det var kamper mellom baglere og birkebeinere på brua.
Den må ha blitt fornyet flere ganger, og i 1313 bestemte kong Håkon V Magnusson da brua skulle gjenreises etter forfall.
Fram til bybrannen i 1681 var brua eneste forbindelse til byen over Nidelva. På denne tiden ble brua kalt Gårdsbroen etter kongsgården (Erkebispegården), i 1634 også Kannikbroen etter kannikboligene på bysiden, da den dette året hadde blitt ødelagt av leirskred og flom, og hadde blitt bygget opp.
Da Gamle Bybro ble bygget i 1683–1685 erstattet denne den gamle brua. Dette var også en del av Johan Caspar de Cicignons byregulering, og byggingen av Kristiansten festning. slik at kanonene her kunne nå brua inn til byen.
Imidlertid ble det i 1863 bygget en ny bru over Nidelva fra Elgeseter da Størenbanen ble anlagt med endestasjon på Kalvskinnet. Denne brua var en stor trekonstruksjon og ble kalt Kongsgårds bro. Denne brua ble bygget om til en veibru i 1885 etter at jernbanestasjonen ble flyttet til Brattøra i 1884.
Den ble ombygget og forsterket i 1913 for å kunne tåle vekten av sporvognene som skulle trafikkere den nye linja til Elgeseter. Med dobbelt trikkespor var brua for lite kapasitet og var smal. Fortauene på hver side var så smale at retningen måtte reguleres slik at gående sørover måtte gå på østsiden og nordover på vestsiden.
Den nye brua ble bygget rett østenfor den gamle, som ble umiddelbart revet etter at den nye åpnet i 1951.
Kilder og litteratur
- «Elgeseter bru» i Store norske leksikon
- Vegvalg: nasjonal verneplan for veger, bruer og vegrelaterte kulturminner, s. 143. Utg. Statens vegvesen, Vegdirektoratet. Oslo. 2002. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Bratberg, Terje T.V.. Trondheim byleksikon, ss. 161–162. Utg. Kunnskapsforl.. Oslo. 1996. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Elgeseter bru på Riksantikvarens nettsted kulturminnesok.no