Thorvald Haugen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Thorvald og Thea Haugens gravminne på Nes kirkegard. Begge var lærere på Hagelund skole.
Foto: Eva McKenna

Thorvald Haugen (født 21. desember 1884 i Lom, død 27. oktober 1947) var lærer og lokalpolitiker. Han virka lengst på Nes på Hedmarken.

Han var sønn av møller og gardbruker Peder P. Sønstenæs og Tora Pedersdatter. Faren var møller og gardbruker, og i 1910 bodde de på Kvernhaugen i Lom. Thorvald Haugen avla den lågere lærerprøva i 1902 og tok den høgere prøva ved Elverum lærerskole i 1907.

Haugen var i 1903 lærer i Dovre, i 1907 lærer i hjembygda Lom, mens han året etter fikk en post i Kvam i Nord-Fron. I 1913 var han på Kongsberg. Fra 1914 til 1944 var Haugen ved Hagelund skole på Nes.

På Nes var Thorvald Haugen medlem av likningsnemnda, overlikningsnemnda, helsenemnda og herredsstyret. Han satt også i sparebankens kontrollkomité og forstanderskap og var formann i Nes lærerlag og Nes kristelige ungdomsforening.

I 1935 var han drivkrafta i arbeidet med å bygge et moderne skole- og folkebad ved Hagelund skole. Da han i 1944 fylte 60 år, skreiv Aftenposten at badet «var det første av den helt moderne type ved en landsskole i Sør-Norge».

Han var gift med Thea f. Jonsgaard. Også hun arbeidde på Hagelund. De er gravlagt på Nes kirkegard, og på gravminnet står det at de var lærer/lærerinne ved Hagelund skole.

Galleri

Kilder og litteratur