Tivoli Teater

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tivoli Teater
Foto: Ruth Raabe/Oslo Museum (1932).
Oslo rådhus under oppføring, mens Tivoli Teater venter på å bli revet.
Foto: Fritz Holland/Oslo Museum (1936).

Tivoli Teater, også skrevet Tivoli Theater var en teaterbygning i Christiania Tivoli, opprinnelig oppført i 1830-åra som Klingenberg Festsal av den daværende eieren, konditor Nicolai Caspary, og bygget om i 1877 av Knut Oscar Tivander til mer seriøse teateroppsetninger av egne ensembler da Tivander etablerte forlystelsesområdet som Christiania Tivoli.

Teateret ble pusset opp under eieren i årene 1887 til 1898, danske Bernhard Holger Jacobsen som gjennomførte en omfattende oppgradering av hele Tivoli og ga anlegget et mer internasjonalt preg. I 1892 gjorde Herman Bang et forsøk på å lage en litterær varieté her. Den fikk bare noen ukers levetid.

Deretter ble lokalet brukt av gjestende kunstnere eller faste teaterselskaper, og stedet hadde derfor i perioder navn etter de produksjonsselskaper som til enhver tid holdt til i bygningen.

Etter Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914 ble forestillingene om sommerene flyttet en mer luftig hall fra utstillingen til Tivoli, og Theatre Moderne, drev da i årene 1914 til 1925 i både Tivoli teater om vinteren og i den nye pavljongen om sommeren. I 1927 ble denne overtatt av danserestauranten Røde Mølle.

Produksjonsselskaper

Kilder


Koordinater: 59.91295° N 10.73325° Ø