Tjøme (tettsted)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Tettstedet Tjøme ligger sentralt på øya Tjøme i Færder kommune i Vestfold. Tettstedet har 2 925 innbyggere pr 1. januar 2016, og er definert av Statistisk sentralbyrå til å utgjøre den mest tettbygde del av øya Tjøme med utstrekning til Ormelet i sør og til Holtekjær i nord. En liten del av tettstedet ligger på øya Brøtsø, i umiddelbar tilknytning til Røssesundbrua.[1]

Tettstedet Tjøme, også omtalt som Tjøme sentrum, ligger midt på øya Tjøme og er det naturlige sentrum i tidligere Tjøme kommune. Her lå allerede i middelalderen Tjøme kirke. Dagens Tjøme kirke og kirkegård er fra 1867.

1900-tallet har det kommet en rekke ulike funksjoner som skal tjene hele Tjøme kommune, helt eller delvis. Her bygde Tjøme Sparebank sitt hus og her ble kommuneadministrasjonen lokalisert. Senere kom bensinstasjon, to dagligvareforretninger, byggevareforretning, og flere andre forretninger og håndverksbedrifter. Sør for sentrum ligger Tjømehallen og barneskolen Lindhøy skole, like nord ligger Tjøme ungdomsskole.

Fylkesveiene 308, 380 og 390 går gjennom tettstedet. Fylkesvei 308 er hovedveien på Tjøme, og heter Vestveien fra Tjøme sentrum til Vrengen bro, og Helgrødveien fra Tjøme sentrum til Verdens Ende. Fylkesvei 390 heter Østveien, og forbinder de nordøstre deler av tettstedet (Grimestad) med sentrum, mens fylkesvei 380 går gjennom de sørøstre deler (Ormelet) og fortsetter til Hvasser, det andre tettstedet i Tjøme kommmune.

Referanser

Eksterne lenker


Koordinater: 59.113027° N 10.390935° Ø