Tonga (Gjøvik)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Tongjordet (Gjøvik))
Hopp til navigering Hopp til søk
Elementhus i Lundsgate på Tongjordet. Disse ble oppført i 1948 for arbeidere på Hunton Bruk.
Foto: Nelly Westby Knutsen (1955).

Tonga er et område i Gjøvik kommune. Historisk har det vært navnet på en eller flere husmannsplasser under Nedre Gjøvik gard, og området rundt kalles Tongjordet. I seinere tid er dette et boligområde som strekker seg utover det opprinnelige.

Ordet Tonga betyr «tangen», landtungen. I visse folketellinger er navnet Gjøvik(s)tangen brukt. I 1875 var det to plasser hvor det bodde husmannsfamilier. Seinere har eiendommen Tangen under Nedre Gjøvik bruksnummeret 61/5. Adressen i dag er Kallerudbakken 1.

Som husmannsplass hadde Tonga et jorde, Tongjordet. Det lå ovenfor Hunnselva der elva svinger rundt Hunton-tomta, med Kallerud i vest, Gjøvikjordet i nordøst og Øvre Gjøvik-jordet i sør og sørøst.

På 1930-tallet ble Tongjordet utbygd til villastrøk. I 1934 kjøpte den arbeiderpartistyrte Gjøvik kommune 136 mål fra eieren av Nedre Gjøvik, Alf Mjøen, og dessuten 105 mål av Øvre Gjøvik. Ordentlig sving på boligbyggingen ble det først da Nybrua over Hunnselva ble bygget og sto ferdig i 1937. Tongjordet fikk gjennomfartsgater til Sørbyen og et rutedelt gatenett.

Området lå helt i utkanten av Gjøvik bykommune, faktisk med en liten flik utenfor byen og i Vardal kommune. Blant annet i vegen Lundsgate vokste det fram næringsliv, med Tonga Tobak og Frukt i nummer 28 og en filial av Gjøvik og Vardal samvirkelag i nummer 20.

I 1958 var det snakk om å eliminere «-jordet» som navn på bydeler i Gjøvik. «Komiteen går inn for det gamle Tonga i stedet for Tongjordet», het det. Den lokale velforeningen heter Tonga vel, og dekker også deler som tidligere har ligget under Kallerud og Gjøvikjordene.

Kilder