Toralv Follestad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Toralv Follestad (født 26. september 1900 i VartdalSunnmøre, død 17. november 1986 i Østre Toten) var utdanna jurist. Follestad var lensmann i Østre Toten fra 1945 til årsskiftet 1970/71, da han gikk av for aldersgrensa. Under krigen og på 1970-tallet dreiv han som advokat. Toralv Follestad var ellers kjent som en ivrig jeger og bridgespiller.

Follestad var gift med Kaia Sofie (1901-79). Sønnen Elling Follestad ble sorenskriver på Toten.

Omtaler av Follestad

Fra lensmannsbladet/politilederen for ca 50 år siden sto det:

"Lensmann Toralv Follestad i Østre Toten er kjent for å ha en rammende replikk. Men han er ikke borte som jeger heller. I flere aviser er det gått en beretning om hans reinsdyrjakt. Den foregikk i Sunndalsfjellene i ruskevær og snø til knes, forteller lensmann Follestad til Velgeren. "jeg hadde hellet med meg, i det jeg felte to dyr i ett skudd. Det ene dyret ble truffet i halsen og skuddet gikk videre og traff nr 2 i ryggen. Senere felte jeg ett dyr til", forteller han. Det er derfor kanskje ikke til å undres over at da lensmann Follestad feiret sin 60-årsdag like etter jakten, mottok han følgende telegram: Per Gynt red på bukken ved Gjende, Toralv skjøt bukkene tvende. Kan vi tro alt vi hører og ser, eller dikter han Toralv slik som Peer?"


Da Toralv Follestad var 75 år i 1975, sto det følgende om han i avisa Samhold/Velgeren:

"Tidligere lensmann Toralv Follestad, Østre Toten, fyller 75 år i mogen 26. september. Han er sunnmøring, født og oppvokst i Vardal [Vartdal]), og fikk etter examen artium landbrukshøyskolen. Han drev i flere år som gårdbruker, men i 1923 sa han dette yrke farvel og ble lensmannsbetjent i Oppdal, senere i Åndalsnes. Etter et opphold i USA i tre år var han igjen knyttet til lensmannsetaten på forskjellige steder ved siden av at han leste til juridicum. Sin juridiske embetseksamen tok han i 1940, altså 40 år gammel. Under krigen praktiserte han som sakfører i Oslo, og det var i frigjøringsåret at han kom til Østre Toten som lensmann, en stilling han innehadde til han sluttet ved årsskiftet 1970/1971. Follestad var imidlertid alt for aktiv og virkelyst til å etablere seg som pensjonist, og de siste fem årene har han drevet egen advokatpraksis på Lena. Toralv Follestad er en markant personlighet. Som lovens håndhever kunne han inngi respekt, men han så ikke politimyndigheten bare som et redskap til å håndheve autoritet med, han hadde også evnen til å se mennesket hos en kanskje tilsynelatende hardkokt klient som kanskje heller hadde behov for hjelp enn straff. Og Follestad var ikke den som i kraft av sin myndighet slo hånden av et slikt menneske. I et såvidt krevende yrke som politimannens er det selvsagt tilstede et sterkt behov for avkobling, og det har Follestad gjennom alle år funnet i bridgen og jakten. Han er aktet og høyt respektert mann i bygda, og mange er det sikkert som vil sende gammel-lensmannen sin hilsen på 75 års-dagen."

Kilder og litteratur