Truid Ulfstand

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Truid Gregersen Ulfstand»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Truid Gregersen Ulfstand (født 1487, død 16. november 1545) var en dansk adelsmann som var aktiv i Norge i tiden da landet kom i union med Danmark på 1500-tallet.

Han arvet godset Torup i Skåne av sin far. Omkring 1520 giftet han seg med Ide Brock, og paret fikk syv barn hvorav fire sønner. I 1522 fikk han Varberg slott i len. Da Frederik I kom på tronen i 1523 ble Ulfstand tatt opp i Riksrådet, og ved kroningen i 1524 ble han slått til ridder.

Han deltok i forhandlingene om Christian IIs skjebne i 1531. Etter dette ble han sendt til Norge sammen med Claus Bille for å sikre støtte for Frederik. De holdt ting i Oslo, og fikk stormennene til å anerkjenne kongen. Deretter kom de til forlik med erkebiskopen av Nidaros.

Ulfstands første kone døde i 1531 eller 1532, og i 1534 giftet han seg med Gjørvel Fadersdatter Sparre i Stockholm. Han reiste så til Malmø, der han ble tatt til fange under Jørgen Kocks opprør. Den 10. august, etter ni ukers fangenskap, slapp han fri etter å ha anerkjent grev Kristoffer som sin herre. 10. november innledet kong Gustaf en beleiring av Varberg, som Ulfstand forsvarte inntil Claus Bille fikk forhandlet frem en våpenhvile.

I 1535 forsøkte Marcus Meyer å ta Varberg. Han inngikk en hemmelig avtale med borgerne, som overrumplet slottet den 12. mars. Ulfstand klarte å unnslippe, men familien ble tatt til fange. Han gikk åpent over til hertug Christian, og med hjelp fra hertugen klarte han å ta tilbake Varberg i pinsen 1536.

I 1535 var han også i Norge, der han tok biskop Mogens Lauritsson av Hamar til fange og sendte ham til Danmark.

Litteratur