Tverrpolitisk solidaritetsgruppe for Sri Lanka
Tverrpolitisk solidaritetsgruppe for Sri Lanka ble etablert i Bergen i august 1983 på initiativ fra Dagny Hysing-Dahl. Gruppen – som opprinnelig het Tverrpolitisk støttegruppe for Sri Lanka – hadde som formål å mobilisere interesse og engasjement for tamilenes sak blant norske politikere og beslutningstakere. Den direkte årsaken til initiativet var den såkalte «juli-massakren» («Black July»), som fant sted på Sri Lanka i dagene mellom 24. og 30. juli 1983, da et sted mellom 400 og 3000 tamiler ble drept av singalesere, som en hevn for LTTEs drap på 13 soldater i den singalesiske hæren. Opptøyene medførte også omfattende ødeleggelser på tamilsk eiendom, og flere hundre tusen tamiler ble drevet på flukt.[1]
Arbeid, aktører og nettverk
Dagny Hysing-Dahl var gift med daværende stortingspresident Per Hysing-Dahl (Høyre) og hadde et omfattende nettverk til politikere i flere partier. Dermed fikk solidaritetsgruppen helt fra starten tette bånd til sentrale beslutningstakere. Allerede høsten 1983 hadde gruppen møte med utenriksminister Svenn Stray, der det blant annet ble lagt fram krav om at regjeringen snarest måtte «vurdere muligheten for å sende en parlamentarikergruppe til Sri Lanka.»[2] Representanter for solidaritetsgruppen ble også invitert til møter med andre statsråder, departementer og stortingsgruppene til flere politiske partier. I de følgende årene ble tamilenes situasjon stadig tatt opp av ulike parlamentarikere fra forskjellige partier blant annet i stortingets spørretime og i utenriksdebattene på Stortinget. Samtidig som gruppa etablerte tett kontakt med sentrale beslutningstakere, bygde den også sterke nettverk til forskningsmiljøer, som Chr. Michelsens Institutt, og ikke minst til det norsk-tamilske miljøet i Bergen. Mer enn noen annen person representerte Manuelpillai Soosaipillai bindeleddet mellom solidaritetsgruppa og det tamilske miljøet på lokalplanet. Manuelpillai hadde en sentral posisjon i Tamilenes forening i Bergen og Hordaland og var dessuten sekretær for støttegruppen.
Etter at Norge i 1997 fikk en sentral rolle i fredsprosessen på Sri Lanka, og det rådet økende optimisme om fred og forsoning på Sri Lanka, dreide solidaritetsgruppen delvis sitt fokus fra Sri Lanka til Øst-Timor. Dreiningen av fokus ble også avspeilet ved at gruppen skiftet navn til Tverrpolitisk solidaritetsgruppe for Sri Lanka/Øst-Timor.
Referanser
- ↑ Ifølge BBC News nedsatte tidligere president Cahandrika Kumaratunga i 2004 en kommisjon som undersøkte hendelsene i 1983. Kommisjonen konkluderte med at nesten 1000 mennesker var blitt drep, og Kumaratunga ga en offentlig unnskyldning for drapene på tamiler, som hun sammenlignet med nazistenes overgrep.
- ↑ Hysing-Dahl 2005: s. 89.
Litteratur
- BBC News: Remembering Sri Lankas Black July
- Hysing-Dahl, Dagny: Tanker som vil videre. Bergen 2005.
- Sinnadurai, Umapalan: Tamilenes liv og historie i Norge 1956-2016. Utg. Tamil Books Publication. 2016. Digital versjon på Nettbiblioteket.