Tysklandsbrigadens veteranforening avd. Hadeland

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Tysklandsbrigadens veteranforening avd. Hadeland eksisterte fra 1995 til 2008. Ved stiftelsen den 13.09.1995 ble det bestemt at foreninga skulle tilsluttes Veteranforeningenes landsforbund. Over femti tidligere brigadesoldater møtte opp på stiftelsesmøtet i Brandbu, og samtlige brigader var representert. Som veteranforeningas første formann ble Knut Lehre fra Brandbu valgt. I 2002 mottok medlemmene Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner. Foreninga ble i 2008 bestemt nedlagt, siden den hadde få medlemmer igjen.

I åra 1947 til 1953 ble cirka 53.000 vernepliktige norske soldater beordra til tjeneste som okkupasjonsstyrker i Tyskland. De var oppsatt i brigader som ble avløst hvert halvår. Tysklandsbrigadens hovedoppgave var å bistå allierte og tyske myndigheter i å opprettholde ro og orden, samt forhindre ny oppblomstring av nazismen.

I forbindelse med nedleggelsen av virksomheten bestemte styret å avlevere arkivet til Hadeland folkemuseum, der det vil bli ordna og innlemma i Opplandsarkivet. Tradisjonen med markering av frigjøringsdagen ved bekransning av minnesmerkene over de som falt i andre verdenskrig, føres videre av de tre historielaga på Hadeland.

Kilder og litteratur