Uranienborg (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Merge-arrows.svg
Det er foreslått at denne sida blir fletta med Uranienborg (strøk). (Se evt. samtaleside)
Briskebyveien på Uranienborg.
Foto: Leif-Harald Ruud (2017).

Uranienborg er et strøk i bydel Frogner i Oslo kommune. Det er avgrenset av Holtegata i nordvest, Uranienborgveien i nordøst, Briskebyveien og Riddervolds gate i sørvest og Inkognitogata i sørøst. I tillegg regnes også Uranienborg terrasse med til strøket, trass i beliggenheten øst for Uranienborgveien. Statistisk Sentralbyrå opererer i tillegg med delområder, som igjen er oppdelt i grunnkretser (roder). Delområdet Uranienborg strekker seg ut over de ovennevnte grensene, og tar opp i seg deler av strøkene Frogner og Bag Slottet.

Strøket har navn etter løkka Uranienborg, utskilt fra gården Frogner, etter alt å dømme oppkalt etter den danske astronomen Tyge Brahes slott og observatorium på øya Ven i Øresund.

Utbyggingen av Uranienborg startet i 1880-årene, og Uranienborg kirke ble innviet i 1886. Kirken ligger i Uranienborgparken nord i strøket, og er med sine 72,4 meter Oslos høyeste kirkebygg. Boligbyggingen startet rundt år 1885 med bygårdene Oscars gate 35–39 og 32–34, Riddervolds gate 7 og Oscars gate 59.

Kilder


Koordinater: 59.9189118° N 10.7213895° Ø