Utvandring til Russland

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Utvandring til Russland fra Norge har skjedd i mindre skala i flere perioder opp gjennom historien.

Samisk migrasjon

Sápmi strekker seg over fire nasjonalstater, der de østligste samiske områdene dekker det som ble Russland. Mange samiske grupper har levd i grenseområder, og blant annet har skoltesamene i Neiden, Pasvik og Petsjenga praktisert sesongmessige flyttinger i områder som etter hvert - med grensetraktaten i 1826 - ble delt mellom Russland og Norge[1].

Pomorhandelen

Pomorhandel var handel fra tidlig 1700-tall og framover som i Nord-Norge av russiske kjøpmenn. Den førte til tett kontakt mellom enkelte lokalsamfunn, og i noen tilfeller til migrasjon.

1800-tallet

På 1800-tallet var det flere små grupper norskfødte som bosatte seg i små kolonier på Kolahalvøya, der de drev fiske og noe rein- og sauehold. Fra 1868 kom flere forordninger som sikret disse norske kolonistene enkelte fordeler: i begynnelsen oppmuntret guvernørene i Arkhangelsk nordmenn til å komme[2]. Dette snudde på begynnelsen av nittenhundretallet. Den største av de gjenværende norske koloniene, i Tsypnavolok ble hardt ramma av de politiske forfølgelsene i Sovjetunionen. Fra 1930 til 1937 ble 17 personer herfra henrettet[3]. Under krigen ble hele den norske befolkningen tvangsflyttet, og selv om mange etter hvert kom tilbake til Kola var det først på 1990-tallet at det ble mulig for etterkommerne å gjenoppta kontakten med Norge.

Russlandsfarten

Under den såkalte "russlandsfarten" dro omkring 150 norskfødte skogsarbeidere[4] til Sovjetunionen. Dette var under den første femårsplanen og stort behov for arbeidere og spesialister. De fleste kom tilbake til Norge etter endt oppdrag, men noen titalls ble i Sovjet.

Referanser

  1. Pareli, Leif 2004, side 84 i i Norge-Russland.
  2. Jurtsjenko 2004: Nordmenn i Murman på 1800-tallet, side 108 i Norge-Russland.
  3. Jentoft, Morten 2004, side 109 i Norge-Russland.
  4. Vestheim 1981, side 388

Kilder