Vaniljerot i Østfold

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vaniljerot
Monotrops hypopitus L.
Lyngfamilien
Kart og graf oppdatert: 09.11.2023
Monotropa hypopitys.png
81 av 228 5x5km ruter av 228 5x5 km-ruter
Monotropa hypopitys 1.png
118 av 4680 km ruter av 4680 km-ruter
113 av 445013 100m ruter av 445009 0,1 km-ruter
Først funnet: 1888
Sist funnet: 2023

Vaniljerot Monotrops hypopitus er opprinnelig vill i Østfold og vekker oppmerksomhet fordi hele planta er lys gulhvit uten noe grønt. Når den tørker, blir det rødlig, brunsvart, og stikker rett opp av bakken som en tørr, liten pinne. Vaniljerot finnes i Østfold i to raser, lodden vaniljerot Monotrops hypopitus subsp. hypopitus og snau vaniljerot Monotrops hypopitus subsp. hypophegea. Den første har hår på alle blomsterdeler, og den andre mangler hår, den er snau.

Hyppighet og utbredelse

Vaniljerot er vanlig både i 5x5 km-skalaen og 1x1 km-skalaen, den vokser i hele Østfold. Og det er lodden vaniljerot som er helt klart hyppigst forekommende og vokser utbredt i Østfold.[1] Mens snau vaniljerot er sjelden i 5 x 5 km skalaen og ganske sjelden i 1 x 1 km skalaen, og med sydvestlig utbredelse.[2] Det er mange funn som bare er registrert som vaniljerot uten å skille på rasene, men det kan antas å være flest lodden vaniljerot fordi stor andel av funnene er registrert på områder i Østfold som er basefattig.

Økologi

Lodden vaniljerot vokser i tørr furuskog på basefattig grunn. Snau vaniljerot vokser både i tørr skog, mest furuskog og edelløvskog på baserik grunn[3]. Begge raser mangler klorofyll og lever i symbiose med sopphyfer i bakken.

Oppdagelseshistorikk[4]

Første innsamling av lodden vaniljerot ble gjort av Ludvig Sylow i august 1864 i Fredrikshald i "Skov nær Oset, Høiden ved Skaaningsfoss, Sauøøen"[5].

Første innsamling av snau vaniljerot ble gjort av Hanna Resvoll-Holmsen 8. august 1924 i Onsøy, Hankø[6].

Vaniljerot ble først omtalt i Blytt, Axel & Mathias Numsen Blytt 1874[7]. Vaniljerot ble funnet i Fredrikshald og beskrevet som meget sjelden i skog blant tørre blader og barnåler.

Snau vaniljerot ble først omtalt i Blytt, Axel 1892[8]. Artsnavnet som ble brukt var Monotropa glabra og ble funnet ved Heie ved Torsneskilen.

Lodden vaniljerot er ikke funnet omtalt i de verkene hvor vaniljerot og snau vaniljerot er omtalt. Det er oppgitt at den er omtalt i Blytt 1897:26, men dette må sjekkes.

Utviklingstrekk, endringer i tid og rom

Ut fra registreringene i Østfold, ser det ikke ut til at forekomsten av lodden vaniljerot har endret seg noe særlig over tid. I Bohuslän ser de at arten også kan trives i plantet granskog hvor feltsjiktet er sparsomt. Mens snau vaniljerot har blitt registrert sjeldnere. Den krever baserik grunn, og skogene langs kysten er mer utsatt for slitasje enn tidligere[9].

Forvaltningsstatus

Vaniljerot og begge underartene vurderes i siste rødliste fra Artsdatabanken som nært truet (NT) i Norge[10]. Vaniljerot og underarten lodden vaniljerot er flyttet fra kategorien livskraftig til nært truet fordi vi stadig hogger gammelskog, og dette er artenes primære voksested. Snau vaniljerot har lang historie som nært truet, kystskogene på basrik grunn er utsatt for utbygging i Østfold.

Kommentarer

Registreringer av vaniljerot kan være begge rasene, både lodden og snau vaniljerot. Men ut fra Østfolds geologi, anses lodden vaniljerot å være den mest sannsynlige.

Kilder og litteratur

  1. Kilde: Stabbetorp, Odd. Vaniljerot i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk
  2. Kilde: Stabbetorp, Odd. Snau vaniljerot i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
  3. Elven, R., Bjorå, C.S., Fremstad, E., Hegre, H., Solstad, H. (2022). Norsk Flora. Oslo: Det norske samlaget.
  4. Sylow, Ludvig 1864. Herbarieark av lodden vaniljerot furuvintergrønn samlet i Halden. Digitalt på GBIF.
  5. Sylow, Ludwig 1864. Herbarieark av vaniljerot samlet i Halden. Digitalt på GBIF.
  6. Resvoll-Holmsen, Hanna 1924. Herbarieark av snau vaniljerot samlet på Onsøy, Hankø. Digitalt på GBIF.
  7. Blytt, Axel & Mathias Numsen Blytt 1874. Norges flora, eller Beskrivelse over de i Norge vildtvoxende Karplanter tilligemed angivelse af deres udbredelse. 2. del: 387-856. - Christiania. Digital versjon på Nettbiblioteket.
  8. Blytt, Axel 1892. Nye bidrag til kundskaben om karplanternes udbredelse i Norge. - Videnskabs-Selskabs Forhandlinger Nr. 3. Christiania. 73 s. Digital versjon på Nettbiblioteket.
  9. Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns flora. - Föreningen Bohusläns flora. Uddevalla. 731 s.
  10. Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Rødlista for arter 2021. Nettside vaniljerothos Artsdatabanken. Nettside lodden vaniljerot hos Artsdatabanken. Nettside snau vaniljerot hos Artsdatabanken.

Eksterne lenker