Vasaorden

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Vasaordenen»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordenstegnet
Posthumt portrett av sogneprest og eidsvollsmannen Hans Jacob Stabel med Vasaorden, malt av P. Meidell etter eldre original.
Foto: Eidsvoll 1814

Vasaorden (svensk: Kungliga Vasaorden, opprinnelig skrevet Wasaorden) er en svensk ridderorden innstiftet av kong Gustav III i 1772. Den har ikke blitt utdelt siden den svenske ordensreformen trådte i kraft i 1975,[1] da Sveriges riksdag bestemte å avskaffe de kongelige ordenene som statlig belønningssystem.

Vasaordenen ble tildelt som belønning for «fortjenester av jordbruk, bergvergsdrift, kunst, handel, industri, håndverk og undervisning, for nyttige skrifter i disse emner og for vel utførte allmene verv og oppdrag.» I tillegg kommer «Vasatecknet» og «Vasamedaljen» som ble innstiftet i 1895.

Vasaordenen har fem klasser:

  • Kommandør av storkorset
  • Kommandør av første klasse
  • Kommandør
  • Ridder av første klasse
  • Ridder

Ordenstegnet er et hvitt malteserkors i emalje med kroner i korsvinklene. I midten er det en gylden vase (henspiller på kongenavnet «Vasa») på en blå oval omgitt av en rød som har teksten «Konung Gustaf III ins. MDCCLXXII» og med samme innhold på reversen. Det opprinnelige ordenstegnet var en vase i en oval medaljong.

Ordensbåndet er i grønt, som er merkantilismens, manufakturismens og landbrukets farger.

Se også

Referanser

  1. Statsordnarnas historia - Heraldik, Svenska Heraldiska Föreningen, besøkt 13. januar 2018