Vennesla kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vennesla kommune
1014 Vennesla komm.png
Basisdata
Kommunenummer 4223
Fylke Agder
Kommunesenter Vennesla
Areal 362.88  km²
Areal land 362.88  km²
Areal vann 0  km²
Folketall 15 294 (2023)
Grunnlagt 1838
Sammenslåing(er) 1964: Hægeland og Øvrebø innlemma.
Målform Nøytral
Nettside Nettside

Vennesla kommune ligger i Agder fylke (før 1. januar 2020 i Vest-Agder), med grense mot Kristiansand i sør, Kristiansand og Lindesnes i vest, Evje og Hornnes i nord samt Iveland og Birkenes i øst. I 1964 ble kommunene Hægeland og Øvrebø innlemma i Vennesla. Det er to tettsteder i kommunen: Administrasjonssenteret Vennesla og Skarpengland. Nord i kommunen finner man tettbebyggelse ved Hægelandskrossen.

Vannkraft fra Otra gjorde tidlig Vennesla til en industrikommune. Særlig viktig er treindustrien, men man finner også blant annet verksted-, jern- og metall- og kjemisk industri. Innen landbruket er særlig levering av tømmer til industrien og melkeproduksjon viktig.

Tettsteds- og kommunenavnet er av noe usikkert opphav. Det kan komme fra norrønt Vindislár, fra vindil, «krum» og la, «strandvatn». I så fall henspiller nok dette på Otras krumning ved Venneslafjorden.

Kommunevåpenet består av tre elver, stiliserte trestammer og to tannhjul i gull på rød bakgrunn. Dette symboliserer skogsdriften, industrien og elva.

Navnet kommer kanskje av norrønt Vindislár; vindil, 'krum', la, 'strandvatn', etter Otras bøyning ved Venneslafjorden.

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!