Forside:Vennesla kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

LANDSDEL: Østlandet  • Sørlandet • Vestlandet • Midt-Norge • Nord-Norge
FYLKE: Agder
TIDLIGERE FYLKE: Aust-Agder • Vest-Agder
KOMMUNE: Farsund • Flekkefjord • Hægebostad • Kristiansand • Kvinesdal • Lindesnes • Lyngdal • Sirdal • Vennesla • Åseral

Om Vennesla kommune
1014 Vennesla komm.png
Vennesla kommune ligger i Agder fylke (før 1. januar 2020 i Vest-Agder), med grense mot Kristiansand i sør, Kristiansand og Lindesnes i vest, Evje og Hornnes i nord samt Iveland og Birkenes i øst. I 1964 ble kommunene Hægeland og Øvrebø innlemma i Vennesla. Det er to tettsteder i kommunen: Administrasjonssenteret Vennesla og Skarpengland. Nord i kommunen finner man tettbebyggelse ved Hægelandskrossen.

Vannkraft fra Otra gjorde tidlig Vennesla til en industrikommune. Særlig viktig er treindustrien, men man finner også blant annet verksted-, jern- og metall- og kjemisk industri. Innen landbruket er særlig levering av tømmer til industrien og melkeproduksjon viktig.

Tettsteds- og kommunenavnet er av noe usikkert opphav. Det kan komme fra norrønt Vindislár, fra vindil, «krum» og la, «strandvatn». I så fall henspiller nok dette på Otras krumning ved Venneslafjorden.

Kommunevåpenet består av tre elver, stiliserte trestammer og to tannhjul i gull på rød bakgrunn. Dette symboliserer skogsdriften, industrien og elva.

Navnet kommer kanskje av norrønt Vindislár; vindil, 'krum', la, 'strandvatn', etter Otras bøyning ved Venneslafjorden.   Les mer ...

 
Smakebiter fra artikler
Tordis Bergsnov på Venneslaheimen i 2022.
Tordis Bergsnov (født Tordis Ravnevand i Vennesla 19. november 1926) var kjent som Venneslas "Ingrid Espelid Hovig" og lagde mat og serverte i utallige bryllup, konfirmasjoner og begravelser i bygda.   Les mer …

Harry Arntzen som rallar på museumskveld ved Vennesla museum
Foto: Reidar Kollstad
Harry Arntzen (født 29. juli 1927 i Vennesla, død 16. februar 2009) vokste opp i Vennesla, som den femte av åtte søsken. Han utdannet seg til baker og reiste til sjøs i 1946 som kokk. Senere som anleggsarbeider var han bl.a. med å bygge Hallandsbrua i Vennesla. I 1957 fikk han jobb på Hunsfos fabrikker, og var maskinfører der i mange år. Han fikk Norges Vels medalje for lang og tro tjeneste der i 1987.   Les mer …

Fritzner som ung løytnant etter å ha gått ut av Krigsskolens øverste avdeling.
(1919)
Ola Sølfest Gjerdrum Fritzner (født 26. juli 1895 i Vennesla, død 11. november 1983 i Sandefjord) var offiser og under andre verdenskrig politiembetsmann som skal ha samarbeidet med Hjemmefronten. Dette dobbeltspillet førte etter krigen til at han kom under etterforskning for landssvik.   Les mer …

Iveland stasjon, front.
Foto: Ukjent/Jernbanemuseet

Iveland stasjons stasjonsbygning sto ferdig til Setesdalsbanens åpning i 1896. Stasjonen ligger tidligere Iveland kommune, nå en del av Vennesla kommune i Vest-Agder fylke, rett på vestsiden av Otra, som her utgjør grensen mellom Iveland og Vennesla. På østsiden av elva ligger Iveland kraftverk. Setesdalsbanen ble nedlagt i 1962, men kjøres på sommeren som museumsjernbane.

Stasjonsbygningen ble tegnet av Paul Due, og oppført av Strømmen Trævarefabrik. Per 2023 blir den brukt som bolig.

Iveland stasjon lå 34,50 km fra Kristiansand.   Les mer …

Truleg har Peder her fotografert kona si.
Foto: Peder B. Frøysnes
(ukjend)
Peder Bårdsen Frøysnes (født 20. desember 1859 på Sandtveit i Hægeland, død 1. desember 1928) var omreisande fotograf. Bilete finst i Gamle Bergen Museum og på SetesdalsmuseetRysstad, sjå Knut Jonsson Heddis samling, truleg også andre stader.

Peder vart fødd på den vesle garden Vintermyran under Sandtveit i Hægeland (Vest-Agder), og foreldra Anne Katrine Ånonsdotter (f. Tjomsås, 1830–1891) og Bård Simonson (1824–1891) let guten døype 15. januar 1860. Han var den sjette av ein syskjenflokk på ni, fire brør og fem systre. Faren arbeidde som «lastehugger» og åtte den vesle garden. Han sette upp huset dei budde i, og dei hadde tre sauer. Ein gong mellom folketeljinga 1865 og 1869 vart bruket seld for 30 spd., og familien tok med hus og alt til Frøysneset. Der fortel folketeljinga 1875 at faren arbeidde som «fyrbøder ved dampskibet i Sætersdalen» ved sida av at han var husmann. I 1875 hadde Peder allereie reist heimanfrå.

6. juli 1893 vigde han med Gyro (skrive som Guro i folketeljingane), dotter til Torbjørg Olsdotter Helle (1842–1885) og Olav Bjørnson Uppstad (1834–1890) i Valle prestegjeld. Ho kom frå husmannsplassen Mo nede ved Otra i Hylestad (Setesdal). Peder er «fotografist, f.t. Kvæstad» i Valle. Frå Setesdal reiste dei over fjellet til Dalen, der han arbeidde som fotograf.

I folketeljinga 1900 bur han, Gyro og tri ungar på Tønsberg i Mo i Telemark, som no er ein del av Tokke kommune. Her budde familien frå 1898 til 1905. Ti år seinare er dei busett på Nystad i Mo, og kalla «Hyttebyen». Pe(r)der er «Husmand Veivogter» medan Guro tek seg av huset og driv kaffihandel. Seks ungar he dei fengje, yngstedottera Selma er berre 9 månader då teljinga fann stad.   Les mer …

Byglandsfjord stasjon
Setesdalsbanen er jernbanestrekningen som opprinnelig gikk mellom Kristiansand og Byglandsfjord i Setesdal. Banen var 78 km lang. Den ble bygget smalsporet med sporvidde 1067 mm (3,5 fot). Banen ble nedlagt i 1962, men en strekning av den er bevart og drives idag som museumsjernbane.   Les mer …
 
Se også


 
Kategorier for Vennesla kommune
ingen underkategorier
ingen underkategorier
 
Andre artikler