Røyknes stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Stasjonsbygningen i 2014
Foto: Siri Johannessen
Vanntårnet i 2014
Foto: Siri Johannessen

Røyknes stasjonSetesdalsbanen ble åpnet som stoppested ved den midlertidige driften i 1895, men hadde status som stasjon omtrent mellom 1920 og 1950. Stasjonen ligger i Øvrebø, Vennesla kommune.

Historie

Ut fra sin status som stoppested fikk Røyknes fra starten i 1895 kun et uværsskur lik de som sto på Hornesund, Syrtveit og Strai holdeplasser, alle tegnet av arkitekt Paul Due. I 1912 fikk Røyknes ny bygning, lik Flaten på Arendalsbanen og Svenkerud på Bergensbanen. Denne var preget av jugendstilen, tegnet av Harald Kaas (f. 1868). Det kom også vanntårn, bu for baneavdelingen og tønnestavbuer. Røyknes stasjon og de andre tilhørende byggene ble revet kort tid etter nedleggelsen i 1962.

Røyknes stasjon ligger i Vennesla kommune, Vest-Agder fylke, 28,38 km fra Kristiansand.

Museumsjernbanen

I museumstiden ble det tidlig klart at det var nødvendig å bygge opp igjen linja til Røyknes og stasjonsområdet der. For et mer helhetlig inntrykk av hvordan en jernbane var før, er det viktig med en skikkelig endestasjon med fasiliteter som billettsalg, ekspedering av gods, kiosk- og suvenirsalg, og toaletter – i tillegg til krysningsspor, vannfylling og svingskive. Dette prosjektet ble intensivert på 1990-tallet, og i 2004 sto endelig Røyknes stasjon gjenoppbygd, klar for å ta imot nye reisende.

Stasjonsbygningen er den som opprinnelig sto på Svenkerud. Den ble tatt fra hverandre del for del, fraktet ned til Røyknes og satt opp igjen. Bygningen er delt inn i tre rom, med venterom i sørenden, billettkontor i midten, og godsavdeling i nordenden. Vanntårn og privetbygning ble bygd opp delvis etter tegninger, og delvis etter foto og samtaler med folk som hadde tilknytning til Røyknes på denne tiden.

På planen står også ei bu til baneavdelingen sør for privethuset, senere også svingskive og stavbuer nord på stasjonsområdet.

Galleri

Kilder

  • Amundsen, Kari, Berit Anderson, Ingeborg Hvidsten, Alf Stefferud: Complet færdige Huse - Strømmen Trævarefabrik - ferdighusproduksjon 1884-1929. Oslo 2002.
  • http://jernbane.origo.no – nedlagt fra 31.10.2016, men basen vil fortsatt være passivt tilgjengelig.
  • Jernbanemuseet
  • Setesdalsbanen.no


5500 milestolpe.jpg Denne artikkelen inngår i prosjektet Samkult.
Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.