Vestregionen
Vestregionen er en strategisk samarbeidsallianse bestående av 16 kommuner med til sammen om lag 400 000 innbyggere og over 170 000 arbeidsplasser, samt to fylkeskommuner.
Historie
Vestregionen ble etablert i 1992 som et frivillig samarbeid mellom Asker, Bærum, Røyken, Lier, Hurum, Drammen og etter hvert Nedre Eiker kommuner, sammen med fylkeskommunene Akershus og Buskerud. I 2004 ble samarbeidet utvidet til også å omfatte Hole, Jevnaker, Ringerike, Øvre Eiker, Svelvik og Sande. Sigdal, Krødsherad og Modum kom med i 2010.
Vestregionen var en pådriver til opprettelsen av Samarbeidsalliansen Osloregionen i 2004. Denne omfatter 57 kommuner i hovedstadsområdet.
Virksomhet
Vestregionsamarbeidet ledes av en politisk styringsgruppe, som består av de 16 ordførerne og to fylkesordførerne. En rådmannsgruppe arbeider parallelt. Alliansen har hatt sekretariat i Sandvika siden 2005. Hans Hagene leder virksomheten, som har kontor i Kommunegården.
Høsten 2007 vedtok alliansen en felles areal- og transportstrategi, som skulle være retningsgivende for kommuneplanleggingen i hele regionen. Det drives utstrakt kultursamarbeid som en identitetsskapende regional virksomhet. Vestregionen samarbeider også med Framtidens byer om å utvikle og teste et rapporteringssystem for energi- og klimadata for kommunale virksomheter.
Vestregionen er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. |