Vikna kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vikna kommune
1750 Vikna komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1750
Fylke Trøndelag
Kommunesenter Rørvik
Areal 318.1  km²
Areal land 310.21  km²
Areal vann 7.89  km²
Folketall 4 418 (2017)
Grunnlagt 1838
Målform Nøytral
Nettside Nettside

Vikna kommune ligger i Namdalen i Trøndelag fylke. Øykommunen omfatter de tre store øyene Indre Vikna, Mellom Vikna og Ytre Vikna samt opp mot 6000 mindre øyer og holmer. Administrasjonssenteret Rørvik ligger på Indre Vikna. Fordi det er så mange øyer har kommunen en kystlinje på hele 2460 km.

Farvannet ved Vikna har mange utfordringer for skipsfarten. Det er store fyr på Gjæslingan og Nordøyan. Sanct Svithun-forliset i 1962, der 41 mennesker omkom, skjedde nær Nordøyan.

Fiske har tradisjonelt vært viktigste næringsvei i kommunen, ofte kombinert med noe jordbruk. I senere tid har fisket gått en del tilbake, mens jorbruket har utvikla seg til å bli en selvstendig næring for flere. Fisket er allikevel så omfattende at Vikna har noen av landets største fiskemottak. Fiskeoppdrett er en vekstnæring som bidrar til å opprettholde fiskemottakene. A industri finnes det ikke større bedrifter, og det som finnes er retta inn mot fisket i form av næringsmiddel- og verkstedsindustri. Telenor har etablert seg i kommunen med kontorer for selskapets mobiltelefoniavdeling, og dette har blitt en av Viknas største arbeidsplasser.

Asbjørn Sunde var født i Rørvik i Vikna.

Kilder