Villa Sandvigen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Villa Sandvigen idag. Gjersjøen skimtes til høyre.
Foto: Leif-Harald Ruud (2019).

Villa Sandvigen, også kalt navn Sandviken Café og Restaurant, ligger langs Gamle Mossevei og ble etablert i forbindelse med at veien var ferdig i dette området i 1859.

Eendommen ble samtidig skilt ut på en husmannskontrakt fra Dal gård 3. januar 1859 til Nils Nilsen Aaslund fra gården Stokstad i Tomter i Hobøl. Ved eiendommen lå veien på en hylle i fjellet, tett inntil huset som ble oppført og var som resten av veien åtte alen bred. Nils Nilsen Sandvigen, som han kalte seg, må ha fått kjøpt ut eiendommen, for i 1867 ble det tinglyst et lån til ham på eiendommen, dette kan ha vært i forbindelse med kjøpet. Han drev stedet sammen med sin kone Marie Andersdatter og etter hvert sønnen Jens som var bare tre år da de etablerte stedet.

Årsaken til at stedet ble kalt Sandvigen er uklart, men det kan spille på det populære utfartsstedet Sandvigen i Bærum. Også dette stedet ble populært, både for reisende til/fra hovedstaden, men også som utfartssted, beliggende ved Gjersjøen og med flott utsikt over vannet.

Fra 1911 ble stedet drevet med myndig hånd av Hanna Weldingh, senere gift Michelet som drev det fram til 1952 og hun tok imot veifarende både natt og dag. Fra 1922 og ut på 1930-årene arrangerte KNA (Kongelig Norsk Automobilforbund) billøp på isen på Gjersjøen, og Villa Sandvigen var utgangspunkt for disse, med tribuner for publikum i bakken ned ned til vannet, og damene fra Villa Sandvigen serverte varm gløgg fra bøtter og spann.

Etter krigen solgte Hanna Michelet stedet til slektningen Elsa Sødring, som på 1970-tallet solgte det til John Normann Henriksen som drev stedet fra 1977. Ved disse salgene fulgte de gamle og antikke møblene med og interiøret er derfor bevart.

Da den nye motorveien åpnet i 1970 ble Villa Sandvigen en mer stille idyll og hagen fikk en parkmessig utforming, utarbeidet av professor Karen Reistad fra Norges landbrukshøgskole. Henriksen drev stedet i 31 fram til 2008, og det ble i 2010 overtatt av dagens driver Mia Moberg Nordhagen.

Det er ikke lenger noe overnattingstilbud, men restauranten har 130 plasser i første etasje og 45 plasser i andre etasje.

Bygningen er inkludert i oversikten Historiske hus i Oppegård kommune.

Kilder


Koordinater: 59.78934° N 10.77311° Ø