Vogellund (vei i Asker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Vogellund i Asker kommune er en blindvei som går vestover fra rundkjøringen ved Holmensenteret. Navnet ble vedtatt av Asker formannskap i 1951.[1] Vogellund var gammel klokkergård under prestegården og meget sannsynlig oppkalt etter sogneprest Vogelius.

Den gamle Holmen skole lå litt nærmere sjøen enn husene på Vogellund. Skolen bar samme navn. Bygningen, som er fra 1848, lever videre som «Det gule huset» med kunstutsalg. Holmen Idrettsforening legger beslag på mye av arealet som sogner til veien. Ellers er området dominert av næringsbygg. Fra Holmenskjæret og videre, der veien nå går fra Holmensenteret mot Skeidar-bygget og derfra i retning Vakåsveien, hvor Mamens store sandtak lå, gikk det tidligere en skinnebane for frakting av sand. Egne sandskuter hentet på skjæret i Holmenbukta til Oslo Mørtelverk som fra 1918 eide hele virksomheten[2]. Mamens hest var trekkraft når det bensindrevne lokomotivet streiket. Lokomotivet ga sandtrallene et puff mellom stedet til gartner Ole Aalerud og skjæret, så de trillet ned til sjøen.

Presten og lokalhistorikeren Hans Christen Mamen vokste opp på Vogellund, som nå er slukt av Holmensenteret og noe av idrettsarealene på stedet. Mamen har utgitt mange lokalhistoriske bøker/skrifter og var en av stifterne av Asker og Bærum Historielag.

  • Nr. 6: Holmensenteret. Bygget huser også enkelte småbedrifter og Holmen eldresenter.
  • Nr. 20: Holmenhallen (fjellhall), Holmen ishall, øvrige idrettsanlegg, skibakker. Utgangspunkt for lysløype i Grønlia.
  • Nr. 31: Skeidar-bygget.

Referanser

  1. Asker og Bærums budstikke, 9. mai 1951: «Nye veinavn i Asker».
  2. Eivind W. Robertsen: Oslo Mørtelverk, i Skipperposten, 11. oktober 2012


Koordinater: 59.8540333° N 10.4820167° ØAsker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Vogellund (vei i Asker) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.