Wilhelmine Midelfart

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Wilhelmine Midelfart 1924. Foto: Peder O. Aune, Trondheim, NTNU UB

Frøken Wilhelmine (Mina) Midelfart (født 14. april 1865 i Strinda, død 19. september 1931 i Oslo) var en av de seks første kvinnene som ble valgt inn i Trondheim bystyre i 1901, der hun representerte Høyre.

Wilhelmine var født på Rotvoll i Lade sogn (Strinda). Hun var datter av Johannes Unger Midelfart (født 1833 i Drammen) og Katinka Dorthea Fast (født 1838 i Flekkefjord). Wilhelmine hadde to eldre søsken: Peter Albert (født 1861) og Fredrikke (født 1863). Faren var en pioner innen utviklingen av landbruket i Strinda. Han var formann i Strindens Landboforening fra 1861. Han bestyrte landbruksskolen på Munkvoll fra 1858-1860, og var direktør ved Rotvoll landbruksskole 1860-1870.

Wilhelmine var oppvokst på en landbruksskole, utdannet seg til lærerinne og viet sitt liv til undervisning. I tillegg hadde hun et sterkt sosialt og politisk engasjement som fikk henne til å ta flere verv.

Hun var en av de aller første piker som tok middelskoleeksamen i Trondheim. Det gjorde hun i 1881 ved Trondhjems borgerlige realskole. Hun avla lærerinneprøve av høyere grad 1883-84, og i 1885 fikk hun arbeid ved Flekkefjord middelskole. Hun tilbrakte deretter en lengre tid i utlandet, ved frk Zahles skole i København og ved skoler i Tyskland og Sveits. I 1888 kom hun tilbake til Trondheim og fikk fast ansettelse ved Trondhjems borgerlige realskole, der hun ble fram til pensjonen i 1927. Her underviste hun fremst de høiere pikeklassene i norsk og historie. Adresseavisen skrev etter hennes død at hun var ”en pedagogisk begavelse, en lærer av Guds nåde”.

Wilhelmina Midelfart var en av stifterne bak ”De høiere Skolers Landslærerinneforening” og var i mange år medlem av hovedstyret. Hun stiftet også ”Kvinnelig Læseforening i Trondhjem” som eksisterte fram til folkebiblioteket ble opprettet.

Hun var utpreget konservativ, men interesserte seg likevel tidlig i kampen for kvinnenes deltakelse i det offentlige liv. Wilhelmine Midelfart var en varm tilhenger av kvinnesaken. Hun deltok stadig i kvinnesaksforeningenes møter og var en veltalende foredragsholder som bidrog til å styrke kvinnenes sak. I tillegg til å sitte i bystyret var hun kommunevalgt medlem av skolestyret i Trondheim.

Hun flyttet til Oslo etter pensjonen i 1927. Hun døde ugift 19. september 1931.

Kilder

Eksterne lenker


Logo De 100 første.jpg Wilhelmine Midelfart er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.