Indre Troms Auto

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Terje Nilssen, disponent ved ITS fra 31. mai 1982, tok straks førertøylen og ledet Indre Troms Samvirkelag inn i automobilens bransje. Han fikk 35 år i kooperasjonens tjeneste før han gikk av ved årsskiftet 1996/1997.
Personalet ved Indre Troms Auto AS 1998

Indre Troms Auto var del av Indre Troms Samvirkelag. Samvirkelaget startet i 1982 sin bilvirksomhet med salg, verksted og bensinstasjon under selskapet Indre Troms Auto AS (ITA). Det hele startet med at firma Th. Eilertsens BilforretningSetermoen ble lyst til leie. Samvirkelagets administrasjon og styre fant at dette kunne være et godt bein å stå på for den allerede veletablerte kooperasjonen på Innlandet. Virksomheten ble utvidet både på vareutvalg og omsetning. Men bilbransjen og kapitalvaremarkedet er mer konjunkturavhengig enn brød og smør, så virksomheten ble fusjonert med og flyttet til Forbrukersamvirket NORD i Tromsø.

Aktivt styre og administrasjon

Indre Troms Auto kom som et resultat av det behov i markedet som oppsto ved at en privat aktør ville legge inn årene. Administrasjonen så det som sin plikt å fremme lagets virksomhet. Det ble tilsagt interesse, og laget fikk tilslaget på leie av forretningen. Dertil ble det klarlagt at laget ville få tilslaget som Nissan-forhandler i distriktet. Da disse formalia var blitt i orden, ble saken lagt fram for et samlet styre og representantskap, som godkjente planene. Den 9. august 1982 var ITS i gang.

Større sortiment

Etter beregningene skulle Indre Troms Auto ha ei omsetning på ca. 20 millioner kroner med sine 20 ansatte. Etter ei tid ble sortimentet utvidet til også å omfatte campingvogner og scootere. I 1987 gikk selskapet sammen med flere bilforhandlere i Midt-Troms og dannet et eget selskap for omsetning av bruktbiler, Troms Bilmarked AS.

Konjunkturene svinger

Omsetningen av et dyrt kapitalprodukt som bilen er, blir nødvendigvis veldig avhengig av gode år. Slike gode år kommer som kjent ikke på bestilling. I 1986, på slutten av jappetiden, solgte selskapet 156 nybiler, mens det i 1988 bare ble omsatt 30 enheter. Men driften gikk bra, sånn sett over ”langs”.

Bensinstasjoner

I 1982 overtok Indre Troms Auto også Statoil-stasjonen på Setermoen. Den gikk så over til andre private en kortere periode og tilbake til ITA igjen. I 1999 overtok ITA også Statoil-stasjonen i Heggelia. Etter at ITA ble avviklet overtok Indre Troms Samvirkelag drifta av begge disse Statoil-stasjonene.

Fusjon

I 1995 vedtok styret i Indre Troms Samvirkelag å gå sammen med ITA og Forbrukersamvirket NORD i Tromsø om å starte et nytt firma i Tromsø. Firmaet skulle selge Nissan-biler og drive verksted etter at den forrige forhandleren var gått konkurs. Troms Auto AS ble startet opp.

Den 18. januar 2001 ble firmaet Indre Troms Auto AS avviklet.

Kilde

  • Nilssen, Terje: Samvirkelagene i Indre Troms : 100 år i forbrukernes tjeneste, Bardu 2006