Elisabeth Julie Ekenæs

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ungdomsbilde av Elisabeth Ekenæs.
Foto: Ukjent

Elisabeth Julie Ekenæs (født 26. desember 1904 i Øymark i Østfold, død 4. januar 2017 i Oslo) vokste opp i Skiptvet, men bodde som voksen i Oslo, der hun arbeidde som syerske og søndagsskolelærer. 26. desember 2016 fylte hun 112 år og var da Norges eldste person. Hun døde ni dager seinere, som landets nest eldste gjennom tidene.

Bakgrunn

Elisabeth Ekenæs ble født i Øymark, i nåværende Marker kommune, men faren døde da hun var liten, og mora Mathilde (f. 1870 i Sverige) måtte derfor ta med seg døtrene og flytte til ei søster på gården Hønstvet i Skiptvet. Både Elisabeth og søstera Karoline fikk svært gode karakterer på skolen, spesielt i matematikk og norsk. Ifølge niesa Jorunn Elisabeth Kleppe var Elisabeth ei veldig pen jente, og godt likt.

Hun var imidlertid født med klumpfot, som ikke kunne behandles. Derfor halta hun. Elisabeth Ekenæs sa sjøl at hun ikke regna med å bli gift på grunn av klumpfoten.

Søm og søndagsskole

Hun flytta til Oslo og forsørga seg gjennom syarbeid. Hun skal ha vært ei dyktig sydame, og under andre verdenskrig sydde hun for både Leif Juster og Jens Book Jensens familie. Elisabeth Ekenæs bodde lenge i Vålerenga-området, i Ingeborgs gate og Kværnerdalen. Niesa Jorunn Elisabeth bodde i ti år hos den barnløse tanta i Ingeborgs gate 9 mens hun studerte og jobba. Også Elisabeths mor, Mathilde, bodde her på 1950-tallet.

Elisabeth Ekenæs dreiv som søndagsskolelærer for en menighet i Møllergata. Hun var sterkt troende, røykte ikke og smakte aldri alkohol.

Alderdom

I 1988 fikk hun slag, og etterpå satt hun i rullestol. Taleevnen mista Elisabeth Ekenæs da hun var rundt 100. Hun hadde imidlertid god matlyst, og 109-årsdagen 2. juledag 2013 ble feira med marsipankake på St. Halvardshjemmet i Gamlebyen. Hun rakk å feire tre fødselsdager til, før hun 4. januar 2017 døde på Lovisenberg diakonale sykehus.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.