Kviteseid gamle kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kviteseid gamle kirke
Kviteseid gamle kirke.jpg
Byggeår: ~1260
Endringer: Restaurert 1929 og 1969
Teknikk: Mur
Materiale: Stein
Alter: Altertavle fra 1732
Sitteplasser: ca. 200

Kviteseid gamle kirke (Kviteseid gamle kyrkje) er en langkirke fra rundt år 1260[1] i Kviteseid kommune, Telemark fylke.

Byggverket er i stein og har omtrent 200 sitteplasser i alt med skip og galleri. Datering til 1260 er gjort etter dendrokronologisk analyse av årringer i trekonstruksjoner i kirken. En av prøvene ble tatt fra ei bunnsville, som trolig er del av den opprinnelige konstruksjonen. Tidligere har man, ut fra stilanalyse etc. datert kirken til 1100-tallet.

Kviteseid gamle kirke ligger like ved Kviteseid gård og Kviteseid bygdetun. Den gamle hvitkalkede steinkirken er bygd i romansk stil, og er viet St. Olav.

I steinbuen i inngangsportalen finnes en utskåret planke med dragemotiv med to drager i strid. Kirken hører til en gruppe steinkirker i Telemark med Bamble som den sørligste og Kviteseid som den nordligste. Kviteseid gamle kirke har en spesiell takkonstruksjon og himling med 20 felt malt av Thomas Blixus i 1714. Altertavlen er fra 1732. På kirkegården skal det ligge begravet mellom 60.000 og 70.000 mennesker. Kirken ble restaurert i 1929 og 1969.

I et rom i muren i koret finnes en glatt og avrundet stein et såkalt «St.Olavs brød» - «Tårestein».

Kirken ligger bra plassert nær vannveien. En bukt ved kirken som kalles Lårdalsstoi fikk navnet etter lårdølene som pleide å legge til der når de skulle til kirke. Om beliggenheten til Kviteseid gamle kirke forteller sagnet:

«Kirken var egentlig tenkt lagt på Kirkebø i Sundbygden. Imidlertid ble all redskapen borte da de holdt på å bygge og ble funnet igjen av en hjuring (gjetergutt) langt borte i skogen. Dette tok folk som et tegn fra tussene på at kirken skulle ligge der den ligger i dag. Selv om det ble lengre vei for menigheten, kunne man ikke sette seg opp mot tussenes vilje.»

«Når dørringen i Kviteseid gamle kyrkje blir slitt av, er verdens ende kommet».

Tåresteinen

Det er flere sagn knyttet til Kviteseid gamle kirke. M.B. Landstad gjengir bl.a. et sagn om Tåresteinen som forteller

«Steinen er laget ved at en ond greve i Danmark tvang sin norske tjenestepike til å bake brød i ovnen på den høytidsdag da St. Olav endte sitt liv, en dag som var hellig for alle nordmenn. Hun satte imidlertid frem den trusselen at hun ikke ville tro på St. Olav, med mindre denne udåden ble hevnet. Da skjedde det at de brød hun hadde i ovnen ble til stein. Steinene er spredt til forskjellige steder.»

«Tåresteinen eller Brødsteinen skal være en hellig stein, en levning fra hedensk tid, som ble dyrket. Steinen lå i sin tid på en kommode i prestegården, der den falt ned og traff en liten gutt så han døde. Gutten ble balsamert og skal ligge under alteret i kirken.»

Galleri

Referanser

  1. Vest-Telemark Blad 2008.01.10. Digital versjonNettbiblioteket.

Kilder og litteratur

Koordinater: 59.35517° N 8.52382° Ø