Ole Iversen Buck

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Ole Iversen Buch)
Hopp til: navigasjon, søk

Ole Iversen Buck (født 23. juni 1867Røros, død 1961) var fotograf og jordbruker på Røros.

Han var sønn av fotograf Iver Olsen og Marta Elisabet Vesterhus, og ble gift i 1903 med Helga Tofthammer, datter av Nils Andreas Tofthammer og Karen Hansine Riis. Paret fikk to døtre, hvorav den ene ble fotograf og overtok forretningen. Utdannet hos Hans Holtermann Abel i Christiania og faren. Han overtok i 1884 ved farens død det firmaet Iver Olsen hadde startet i 1868, og overlot det i 1949 til datteren Bodil Wivelstad, som igjen overlot det til Anders Galåen i 1970. Han var medlem av Røros håndverkerforening, formann der i 2 år, formann i fattigstyret, i lignings- og overligningsnemnden samt brannsjef.

I folketellinga 1875 finner vi ham under navnet Ole Iversen Olsen. Han bodde med foreldrene og fire søsken i Vånegård, hus nr. 29 på Røros bergstad. Faren er ført som farger, fotograf og sjøleiende jordbruker. I folketellinga 1900 bodde han sammen med ei søster hos mora, som nå var enke. Adressa var nå Storgata på Røros, men huset er fortsatt angitt som nr. 29, så det ser ut til å være samme bygning som i 1875. Mora er nå enke, og er ført som «Fotografistinde. Jordbrugerske». Ole Buck, som nå kalles Ole Olsen, er ført som fotograf og jordbruker. Ved folketellinga 1910 var han fortsatt fotograf og jordbruker, og bodde fortsatt i Storgata. Han bodde der sammen med kona, Helga Bergliot Olsen, og de to døtrene Aase (f. 1905) og Bodil (f. 1909). Også i denne tellinga er han ført som Ole Olsen.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Ole Iversen Buck er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!