Tor Fuglevik

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Tor Aslak Fuglevik (født 7. april 1950 i Kristiansand) er journalist og medieleder. Han er sønn av Øyfred og Anna Torhild Fuglevik, født Moi. Tor Fugleviks farfar var lokalhistorikeren Lauritz Fuglevik. Fuglevik har siden 2006 vært direktør i det internasjonale mediekonsernet Modern Times Group (MTG), som eier Viasat, TV3 og P4.

Bakgrunn

Fuglevik tok eksamen fra Norsk journalistskole i 1971, og samfunnsvitenskapelig embetseksamen fra Universitetet i Oslo i 1975.

Fuglevik begynte i NRK Radio i 1971 som nyhetsreporter i Dagsnytt, 21 år gammel. I 19761977 var han informasjonssjef i Justisdepartementet, og 28 år gammel ble Fuglevik i 1978 sjef for NRK Sørlandet. Han var deretter sjef for NRK Østlandssendingen (19841986), assisterende radiodirektør i NRK (19861988) og senere radiodirektør i NRK (19882000). Stedfortredende kringkastingssjef og direktør for NRK Futurum 20002001.

Som radiodirektør hadde Fuglevik ansvaret for innføringen av et nytt, nasjonalt trekanaltilbud med kanalene P1, P2 og Petre i 1993, for lansering av verdens første digitale radiokanal NRK Alltid Klassisk i 1995 og for etablering av Norges første nyhetskanal, NRK Alltid Nyheter, i 1997.

Etter 30 år i NRK sluttet han i 2001 som stedfortredende kringkastingssjef i NRK[1] for å bli administrerende direktør i Norges televisjon (NTV), etter å ha takket nei til å bli generalsekretær i den europeiske kringkastingsunionen EBU i Geneve.[2]

I Norges televisjon ledet Fuglevik den faglige og politiske prosessen fram til Stortingets endelige vedtak i 2004 om bygging av det landsdekkende, digitale tv-nettet som NRK og RiksTV i dag benytter.

Fuglevik sluttet i NTV i 2006 etter endt åremål, og ble samme år ansatt som direktør i MTG.

Øvrig virksomhet

Fuglevik har publisert flere bøker om kringkasting. Han har hatt ledende tillitsverv i den europeiske kringkastingsunionen EBU, og har vært medlem av styrene i blant annet Språkrådet og Det Norske Samlaget. Han mottok i 2008 Prix Radios hederspris for å ha hatt «ansvaret for mye av moderniseringen av radiomediet i Norge».[3]

Familie

Tor Fuglevik er sønn av Øyfred Fuglevik og sønnesønn av Lauritz Fuglevik.

Referanser

Utgående lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Tor Fuglevik» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.