Inga Grundahl

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Inga Grundahl eller Grindahl (født Hagen 1847 i Nesset, død 26. august 1909 i Sarpsborg) var fotograf i Horten og Sarpsborg.

Hun er i folketellinga 1875 oppført som fotograf i Grensebakken 8 Alta, der hun bodde sammen med sin mann, lege Schak Georg Grænddal (f. 1839 i Slesvig) og ei datter.

Hun fotograferte noen få år i Horten med stadig skiftende adresser. Januar 1880 averterte hun at «Ankommen hertil fra Udlandet, har jeg aabnet et fotografisk Atelier i Hr. Lars Zachariassens Gaard, Storgaden No. 4 b...» - i dag Storgata 86. Senere flyttet hun til Ljøteruds gård på hjørnet av Storgata og Fergegata. Etter en kort periode i kjøpmann Brochs gård i Storgata, slo hun seg ned i Fergegata i tredje hus nedenfor Ljøterups gård. I løpet av det første året averterte hun med at hun kunne levere «Stykker til billige Priser», og at «da jeg er i Besiddelse af de bedste Landskabsmaskiner, anbefaler jeg mig at udføre Fotografier af Gaarde og Løkker. Om ønskes gjøres Reiser til Steder som skal fotograferes».

Etter mars 1882 ser det ut til at hun er forsvunnet fra Horten. I folketellingen 1885 finner vi henne som fotograf i Sarpsborg. Hun er også oppført som fotograf i Sarpsborg i Norges Handelskalender for 1892-94. Ingen av bildene hennes skal være bevart. Men det finnes et brev fra forlikskommisjonen i Horten hvor hun frakjennes ethvert fotografisk talent.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Inga Grundahl er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!