Ole Olvik

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ole Olvik (født 26. oktober 1858 i Bjørnør, død 1924) var fotograf og naturmedisiner.

Han var gift med Magnhild Richter (f. 1864 i Fosnes). I folketellinga 1900 finner vi dem i Haralds gate 106 i Haugesund, der de bor sammen med en fostersønn.

Olvik fotograferte først i Ålesund fra omkring 1890 til omkring 1900, begynte i Haugesund omkring 1900 og averterte 13. desember 1901 i Haugesunderen at han har anskaffet seg en ny amerikansk retusjmaskine samt stereoskopfotografier. Firmaet i Haugesund ble (sannsynligvis i 1903) overtatt av Fredrik Thomas Krogh Monclair, som til å begynne med kalte seg «Olviks Eftf.». I 1905 fotograferte Olvik i Stjørdal.

Som fotograf konstruerte han i 1902 fotoapparatet Karmos Kamera og averterte at det var «et af verdens bedste fotografiapparater», konstruerte også Karmos Kopieringsapparat. Samme år averterte han at han laget «Frimerkebilleder, perforerede og gummierede, færdige til at klæbes paa den gjenstand man ønsker at anbringe den». På Bergensutstillingen i 1898 stilte han ut «1 Fremkaldingsapparat, 1 Kopieringsapparat, Prøver af Celluidpapir af eget Fabrikat». Negativarkiv i Karmsund folkemuseum.

Olvik etablerte en kuranstalt på Stord i 1908.

Som naturmedisiner anbefalte han klutomslag, klystér og røde gardiner. Han kom flere ganger i konflikt med myndighetene på grunn av kvakksalveri.[1]

Olvik var vaksinemotstander. Han mente at tuberkulose ble spredt gjennom koppevaksine.[1]

Olvik døde i 1924. Av tuberkulose.[1]

Kilder

  • Første versjon av artikkelen er henta fra Preus museums register over norske fotografer.
  • Ole Olvik på Digitalt museum.
  • Ole Olvik på KulturNav
  • Bonge, Susanne: Eldre norske fotografer : fotografer og amatørfotografer i Norge frem til 1920. Utg. Universitetsbiblioteket i Bergen. 1980. Digital versjonNettbiblioteket
  • Skorgevik, Kjell: Fotografer i Ålesund i glassplatenes tid, 1985
  • FylkeFOTOarkivet i Møre og Romsdal. Eldre fotografer i Møre og Romsdal. [Database]. 2009
  • Ole Olvik i folketelling 1900 for Haugesund kjøpstad fra Digitalarkivet

Referanser

  1. 1,0 1,1 1,2 «Lovbefalt mord – høyaktuell innertier», Dømmekraft.no, 12. februar 2023

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Ole Olvik er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!