Ole Andersen Aasmundrud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ole Andersen Aasmundrud (født 1. desember 1871Åsmundrud i Øymark, død 23. desember 1960 samme sted) var gårdbruker og amatørfotograf.

Ole var sønn av Sofie og Anders Aasmundrud, og overtok driften av gården i 1893 etter farens tidlige død. I 1907 kjøpte han gården og drev den sammen med sin bror Jens (1875-1954) fram til 1945 da bruket ble bortforpaktet. Gården Åsmundrud var omkring århundreskiftet uten fast veiforbindelse til Ørje og transport til gården foregikk over Øymarksjøen til Fløvik. Ole kjempet for veibygging i vestre Øymark og en fast rutebilforbindelse.

Han var medlem først i det siste felles herredstyre med Aremark i 1902 og fra 1903 medlem Øymark herredstyre i 7 perioder. Aasmundrud var varaordfører to ganger i årene 1917-1924. Han hadde i tillegg en rekke kommunale verv og var ved 80-års alder fortsatt medlem av overligningsnemda og hadde nesten 50 års tjenste som kommunemann.

Han bygget sitt eget fotografiapparat og tok for det meste familiebilder. Platesamling etter ham ble overtatt av gårdbruker Kåre Krog (1916-1989) i Ørje.

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Ole Andersen Aasmundrud er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!