Halfdan Egedius

Halfdan Egedius (født 5. mai 1877 i Drammen, død 2. februar 1899) var maler og tegner. Han fikk sitt gjennombrudd allerede som 16-åring, og ble kjent blant annet for sine motiver fra Telemark og for sine tegninger til Snorres kongesagaer, men døde bare 21 år gammel.

Halfdan Egedius fotografert rundt konfirmasjonsalderen.
Foto: Ukjent, hentet fra Halvorsen (1914): «Halfdan Egedius».

Familie

Halfdan Egedius var sønn av trafikkontrollør ved jernbanen, Carl Egidius Johnsen (f. 1842) og Johanne Nygaard. Han var født som Halfdan Johnsen, og tok senere Egedius som slektsnavn (etter farens mellomnavn). Halfdan Egedius forble ugift.

Liv og virke

 
Seidmændene paa Skratteskjær av Halfdan Egedius til 1899-utgaven av Snorres kongesagaer.

Halfdan Egedius var født i Drammen, men familien flyttet til Bruset i Hvalstad i Asker kommune da han var 5 år gammel.

Som 9-åring i 1886 begynte Egedius på J.F. Eckersbergs malerskole som da ble drevet av Knud Bergslien. 1891-1892 var han elev ved Statens Haandverks- og Kunstindustriskole, og i 1894 gikk han på Harriet Backers malerskole. I 1896 var han i tre måneder elev hos Kristian Zahrtmann i København.

Flere av Egedius' hovedverk er knyttet til Telemark, hvor han tilbrakte mye tid. Et eksempel er Lørdagskveld, malt i Bø sommeren 1893, det samme bildet som han debuterte med på Høstutstillingen i 1894.

Blant Egedius viktigste arbeider var 37 tegninger til Snorres kongesagaer, utgitt i 1899, og 25 tegninger til Fridtjof Nansens bok Fram over Polhavet (1896-97).

Egedius ble syk under sitt sommeropphold i Telemark i 1898, og etter et tilbakefall før jul ble han lagt inn på sykehus i Kristiania. Her døde han i februar 1899 av aktinomykose, en bakterieinfeksjon som angriper de indre organer.

Ettermæle

 
Halfdan Egedius er gravlagt på Vestre Aker kirkegård i Oslo. Gravminnet ble avduket 50 år etter hans død, til erstatning for det opprinnelige, som var et lite marmorkors.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

I sin bok om Halfdan Egedius fra 1914 siterte Walther Halvorsen fra Gerhard Munthes ord ved hans bortgang (utdrag):

Der var det over Halfdan Egedius, som aldrig gaar en af minde: hans aandige, vakre ansigt, hans stilfærdige stemme, vi alle, som kjendte ham, kan høre og se ham, naar vi vil, fordi han, saa ung han var, i saa sjelden grad var en udpræget personlighed. Alle hans venner græder over hans død, men mest vi, som i ham saa vort største haab for norsk kunst.

Halfdan Egedius er gravlagt på Vestre Aker kirkegård i Oslo. 50 år etter hans død, i 1949, ble det reist et minnesmerke på graven, gitt av norske kunstnere, utført av Carl Løberg. Det prydes av en liten bronsestatue av en gutt på en hest, sannsynligvis inspirert av et av Egedius’ malerier fra Telemark. Opprinnelig var graven kun market med et lite marmorkors.

I fødebyen Drammen finnes Egedius gate og i Stavanger finnes Halfdan Egedius' vei, i et strøk der flere av gatene har navn etter kunstnere.

Kilder og referanser

 
Faksimile fra Aftenposten 8. februar 1899: Dødsannonse for Halfdan Egedius.

Eksterne lenker