Abraham Salomon Bernstein (1882–1942)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Abraham Salomon Bernstein, fra Våre falne.
Snublesten til minne om Abraham Bernstein på Stortorvet i Fredrikstad.
Foto: Vidar Iversen (2016).

Abraham Salomon Bernstein (født 1. november 1882 i Landskrona i Sverige, død 1. desember 1942 i Auschwitz) var kjøpmann i Fredrikstad. Han ble deportert til Tyskland 26. november 1942, og ble drept i Auschwitz.

Han var sønn av Levi Bernstein og Dora (f. Bagranski), og bror til Abel Lazar Bernstein som ble skutt i Trondheim i 1942.

I 1900 kom han til Norge. Han var utdanna som barber, og i folketellinga 1900 finner vi ham med det yrket på hjørnet av Nygaardsgata og Evjegata.[1] Tidlig hadde han blitt aktiv idrettsmann, og på denne tiden var han medlem av idrettsforeningen Gaa-Paa, senere Fredrikstad Idrettsforening (FIF). Abraham Bernstein hadde flere tillitsverv og var en av foreningens «ledende menn». I tillegg var han en god idrettsmann og deltok da Gaa-Paa arrangerte «Det 9de Norske Mæsterskabsstevne i frie Idrætter» på Brakkesletta i Gamlebyen i september 1904. I unionsoppløsningsåret 1905 gjorde han tjeneste som grensevakt på svenskegrensen, og fem år senere var han fremdeles barber, men nå i Glemmengata 1.[2] I 1911 ble han norsk statsborger.[3] Gaa-Paa hadde ligget nede en periode frem til 1911, og Abraham forble passiv en stund etter dette men påtreffes i FIFs Seniorlaugs annaler etter 1932. På kartotekkortet i medlemsregisteret er angitt at han ble opptatt i Seniorlauget i januar 1933 som medlem nummer 12. I 1936 fikk han idrettsforeningens fortjenstmedalje, og i 1937–'38 var han kasserer og sekretær for lauget.

Bernstein etablerte seg etter hvert som kjøpmann i Fredrikstad. Fra 1935 drev han Fredrikstad Varemagasin der hvor Fokusgården ligger nå. Lokalt var butikken hans også kjent som «95-øres basaren» fordi de fleste av varene kostet 95 øre.

Den 26. oktober 1942 ble han arrestert i forretningen og sammen med torghandleren Fredrik Osther sendt til Berg interneringsleir ved Tønsberg via Bredtveit. Begge hadde blitt advart av jøssinger i politiet og bedt om å reise til Sverige. Bernstein hadde blitt tilbudt transport dit – men avslått. Han trodde ikke han var i fare. På Berg var Abraham omkring en måned, før han ble sendt videre til Stettin (nå Szczecin i Polen) og Auschwitz med D/S «Donau» 26. november 1942. Det ser ut til at han ble drept umiddelbart etter ankomst i konsentrasjonsleiren.

Det er lagt ned en snublesten til minne om ham på Stortorvet i Fredrikstad, like ved stedet der hans forretning lå.

Referanser

  1. Abraham Bernstein i folketelling 1900 for Fredrikstad kjøpstad fra Digitalarkivet.
  2. Abraham Bernstein i folketelling 1910 for Fredrikstad kjøpstad fra Digitalarkivet.
  3. Abraham Salomon Bernstein i Register: Statsborgerskapsbevilgninger 1888-1921 fra Digitalarkivet.

Litteratur og kilder


Snublesteiner Gml. Drammensvei Stabekk.JPG Abraham Salomon Bernstein (1882–1942) inngår i Snublesteinprosjektet på Lokalhistoriewiki og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.