Christian Christensen Kollerud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian Christensen Kollerud malt av P. Meidell.
Foto: Eidsvoll 1814
«Christensens gravstøtte paa Hemnes gamle kirkegaard»
Foto: "Høland og Setskogen herreder" (1914).

Christian Christensen Kollerud (født 6. august 1767Setskog, død 28. mars 1833Hemnes) var bonde og eidsvollsmann.

Christian Christensen var fra Høland, og var sønn av gårdbruker Christen Povelsen Skjeggenes og Marthe Sypriansdatter Skreppestad. Han ble sendt til borgerskolen i Fredrikshald, der han bodde hos Nils TankRød herregård. Nils Tank var statsråd Carsten Tanks far, og unge Christian Christensen ble i hans hjem kjent med et intellektuelt og aristokratisk miljø. Utdanninga og omgangskretsen han fikk skilte seg fra det som var normalt for bondesønner på denne tida.

I 1781 overtok Christian Christensen slektsgården Skjeggesnes på Setskog. Han gifta seg i 1788 med Mette Marie Jonsdotter Kolstad. Paret fikk elleve barn, hvorav flere døde tidlig. De bodde på Skjeggenes til 1800, da Christian Christensen kjøpte Kollerud i Hemnes og bosatte seg der. Det er på Kollerud man finner ham i folketellinga 1801, med kone og sju barn. Hans mor og fasteren Christine Poulsdatter bodde sammen med dem. Christian, som nå kalte seg Christian Kollerud, kjøpte også flere andre gårder som Hvarven i Setskog. Han ble boende på Kollerud resten av sitt liv, og satte andre til å drive disse gårdene. Christians eldre søster, madam Christine Monsen, arvet gården Tangen i Setskog etter foreldrene. Hun var gift med Hans Monsen OppegårdSøndre OppegårdSvartskog i Nordre Follo kommune.

Christensen fikk en utdannelse ut over det som var vanlig for bondesønner på hans tid. Han gikk på borgerskolen i Fredrikshald (nå Halden) og bodde da hos den rike kjøpmann Nils Tank på Rød Herregård, far til statsråd Carsten Tank. På Rød kom han inn i et høyst aristokratisk og åndelig stimulerende miljø i et herskapelig hus fylt av kunst og med et rikholdig bibliotek. Her vanket også flere av tidens fremtredende personer. Ungdomsoppholdet på herregården må ha vært skjellsettende for hans videre utvikling. Han følte seg hele livet hevet over sin egen stand.

Han ble ved valget i Høland i 1814 valgt som valgmann sammen med sokneprest Jens Paludan. Ved amtsvalget ble han valgt som tredje deputerte til Riksforsamlingen for Akershus amt. Han var ikke spesielt aktiv, og det er usikkert om han helte mot selvstendighetspartiet eller unionspartiet. Han skal ha støttet kravet om opphevelse av sagbruksprivilegiene.

I 1820 fikk Christian Kollerud store økonomiske problemer etter å ha investert stort i skogdrift. Han ba Karl III Johan om et lån, og fikk det, men allikevel måtte han i 1822 begjære seg konkurs. Han klarte tross dette å bli boende på Kollerud til sin død i 1833.

Kilder

Eksterne lenker