Nordområdene

Sideversjon per 2. jan. 2020 kl. 10:15 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[Kategori:Troms fylke» til «Kategori:Troms og Finnmark fylke [[Kategori:Troms»)

Nordområdene er en geografisk region som utgjøres av USA (Alaska), Kanada, Danmark (Grønland), Island, Norge, Sverige, Finland og Russland nord for polarsirkelen. For Norges del er det Nordland (vanligvis fra og med Salten), Troms, Finnmark, Svalbard og Jan Mayen som inngår i regionen.

Politikk

Regjeringen har beskrevet nordområdene som «Norges viktigste utenrikspolitiske interesseområde». Som del av sin nordområdepolitikk har regjeringen utarbeidet en egen nordområdestrategi, nemlig Regjeringens nordområdestrategi (2008) og Regjeringens nordområdestrategi (2017).[1][2]

Norge har i Barentshavet blant annet felles fiskeriforvaltning med Russland.

Akademia

Nordområdestudier er et fagområde som befatter seg med nordområdene. Hovedtilbyder i Norge er Nord universitet med graden Bachelor i nordområdestudier. Som fagområde vokste nordområdestudier for alvor frem på slutten av 1900-tallet. Økende oppmerksomhet på klimaproblematikk i regionen i 1980-årene, Sovjetsamveldets avvikling i 1991 og opprettelsen av Arktisk råd i 1996 bidro til at tettere samarbeid i nordområdene både ble nødvendig og muliggjort. Bidratt har også internasjonal rett, hvorav De forente nasjoners havrettskonvensjon av 1982 kan nevnes som viktig. Fagområdet har hermed fått et sterkere institusjonelt og politisk eksistensfundament, blant annet som følge av større behov for forskning.

Se også

Referanser