Norwegian Spitfire Foundation

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 1. mar. 2024 kl. 09:03 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Legger til {{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Spitfire på Kjeller.
Foto: Martin Bunæs.

Norwegian Spitfire Foundation (NSF) er en flyhistorisk forening med tilhold på Kjeller flyplass, som ble etablert i 2012. Foreningen har arbeidet aktivt med å skaffe et luftdyktig Spitfire-fly med norsk krigshistorie til Norge. Flytypen var sentral for Flyvåpenets operasjoner fra fremmed jord, og innehar en spesiell posisjon i historien rundt andre verdenskrig.

Dramatisk historie

Spitfire av typen PL258 tjenestegjorde ved 331 Skvadron under krigen, og ble fløyet av et 20-talls norske piloter. I den perioden flyet var ved skvadronen hadde det de norske kodene FN-F og FN-K.

Den 29. desember 1944 måtte pilot Carl Jacob Stousland nødlande en PL258 på et jorde i Nederland, etter et sammenstøt i luften med en annen norsk Spitfire. Stousland kom fra nødlandingen med livet i behold, og klarte å ta seg tilbake til egne styrker – etter 79 dager på flukt. Flyets videre skjebne var ikke kjent her i landet.

Gjenfunnet

Restene av en Spitfire Mk IX PL258 ble i 2018 gjenfunnet i Nederland, og er nå sikret til bruk ved gjenoppbyggingen av dette eksemplaret.

Finansiering

NSF ble i juni 2022 gitt et tilskudd på fire millioner kroner av den norske stat til gjenoppbygging av flykroppen til PL258 – et arbeid som er igangsatt i som er igan. Det er for øvrig gitt økonomisk støtte til gjenoppbygging av andre deler av flyet både fra av flyet både fra/Riksantikvaren/[[Viken fylke|Vi og private givere. Arbeidet med å skaffe støtte til gjenoppbygging av de øvrige delene av flyet pågår for fullt.

Kilder


Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.