Lindøya (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 7. sep. 2013 kl. 20:13 av Cnyborg (samtale | bidrag) (bilde)
Hopp til navigering Hopp til søk
Lindøya siden 1920-åra hatt store hyttefelt.
Foto: Ukjent / Widerøes Flyveselskap (1961)

Lindøya er ei øy i Oslofjorden. Den ligger mellom Hovedøya og Nakkholmen, og tilhører bydel Gamle Oslo i Oslo kommune. Øya på omkring 440 dekar var kirkegods i middelalderen, og har siden reformasjonen tilhørt staten. Det er fergeforbindelse til Oslo sentrum.

Fergeleiet på øya er på Skytterbrygga. Den ble oppført av skytterlaget Skarpskytten i 1900. Skarpskytten er landets eldste nåværende skytterlag, og hadde sin base på øya. Christiania Jægerklub hadde også base på Lindøya, men forlot den allerede på begynnelsen av 1900-tallet, da arbeidere begynte å slå seg ned der. Skarpskytten holdt på til 1948. På det tidspunkt hadde det kommet så mange hytter på øya at det ble konflikter mellom skyting og hytteliv.

Ved skytterbrygga står Stamhuset. Deler av bygningen er fra 1700-tallet, og blant sommergjestene som har besøkt det er Henrik Wergeland. Området rundt ble bebygd med hytter, og ble kalt Kolonien. Den knausen Kolonien lå på ble sprengt bort i 1919 for å anlegge en sjøflyplass. Det ble det ikke noe av; Oslo Flyvehavn ble i stedet anlagt på Gressholmen. Krateret man hadde sprengt ut ble opplagsplass for småbåter.

Teltodden har sitt navn fra teltene som ble satt opp der av arbeidere på begynnelsen av 1900-tallet. De ble etterhvert satt på plattinger og bygd inn, slik at det oppsto et hyttefelt. Borgerskapet på øya var ikke fornøyd med dette; som nevnt fant Christiania Jægerklub seg et annet sted å være. Et av kallenavnene de hadde på teltområdet var «negerlandsbyen», som i dag må anses for å være støtende på mer enn én måte. Til slutt måtte staten gripe inn på grunn av sanitærforholdene. I 1922–1923 åpna man for regulert hyttebygging på øya. Det kom strenge regler om størrelse på hytta og tomtene, og etterhvert også omkring farger på hyttene. I 1960 ble øya kobla til drikkevannsnettet.

Oslo-meridianen er markert med ei støtte på Lindøya.

Kilder

  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget. 2010. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Eriksen, Frøydis og Olsen, Trude H. (red.): Turguide til øyene, Oslo kommune v/ Bymiljøetaten, 2012