Eidkilkanalen

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 2. aug. 2021 kl. 08:13 av PaulVIF (samtale | bidrag) (språk)
Hopp til navigering Hopp til søk
Eidkilkanalen ved åpningsåret, fra innkjørselen i nordvest.
Eidkilkanalen sett sørover med motorbåt som nettopp har passert brua.

Eidkilkanalen er en kanal som gir en betydelig snarvei i rolig farvann mellom Venneviken i nordvest og Eidkilen i sørøst og deler Skåtøy i to ved at den skiller Ærøy fra resten av øya. Forbindelsen er opprettholdt da Krikkenveien går i bru over kanalen i 2,8 meter over vannflaten ved høyvann. Denne brua ble utbedret i 1989. Krikkenveien ble bygget under andre verdenskrig av Wehrmacht ut til Krikken kystfort.

Betydning

Kanalen fikk særlig betydning for beboerne Årsvika, Korset og Rauane, som fikk en betydelig kortere rute til Kragerø og slapp å seile inn Kragerøfjorden i krevende vindforhold som til Kragerø i nordvestvind og tilbake i sørøstvind.

Bygging

Byggingen av kanalen krevde lang forberedelse og det måtte blant annet en lovendring til for å få det til. Arbeidet ble delvis utført som nødsarbeid.

Arbeidene ble påbegynt i 1924, og det ble da oppført en demning i hver ende av det planlagte kanalløpet. Deretter ble traséen gravd og delvis sprengt ut. Arbeidet ble hemmet av vannlekkasje fra demningene og det ble satt ut pumper for å holde vannet ute.

Imidlertid ble presset fra isen så sterk vinteren 1925/1926 at demningen i sørøst ga etter og kanalløpet ble oversvømmet. Slikt åpnet naturen selv kanalen.

I dag

Kanalen sett mot innkjørselen fra nord hvor en motorbåt er på vei til å passere brua hvor fotografen står.
Foto: Mass Kure//Berg - Telemark museum (1978—1982).

Kanalen er fire meter bred og har bare vel en meters minimumsdybde ved lavvann. Kanalen ble gjort bredere og dypere i 1977.

Den blir i dag særlig brukt av fritidsbåter, og siden det er trafikk begge veier krever den en viss årvåkenhet fra båtførerne. Langs de utsprengte fjellveggene er det satt på langsgående plankebord for å fendre av fjellveggen.

Kilder


Koordinater: 58.85359° N 9.45518° Ø