Oliver Neerland

Oliver Neerland (født 5. mars 1881 i Sandefjord, død 2. oktober 1960 i Oslo) var teatermaler og scenograf. Som sjef for malersalen ved Nationaltheatret i en årrekke, og senere som scenograf ved Edderkoppen, bidro han til å modernisere scenebildet i norsk teater.

Oliver Neerland.
Foto: Faksimile fra 20 år med Edderkoppen 1942-1962 (1962).

Familie

Oliver Neerland var sønn av skomakermester Oliver Neerland (1844–1896) og Johanne, født Jacobsen. Han ble gift i 1904 med Elise (Lise) Karoline Isaksen (1881-1967).

Liv og virke

Oliver Neerland var elev hos Jens Wang på malersalen på Nationaltheatret fra 1899 til 1905. Deretter gjennomførte han Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, før han begynte ved Christian Krohgs malerskole i 1907.  I kortere perioder studerte han også ved Kunstakademiet under Christian Krohgs og Halfdan Strøms veiledning. Han hadde også studieopphold i Düsseldorf, og ved Académie des Beaux Arts i Paris. I 1910 debuterte han i Kunstnerforbundet i 1910 med naturalistiske figur- og landskapsbilder.

I 1911 var Neerland teatermaler i London. Mellom 1905 og 1922 gjennomførte han dessuten årlige reiser til USA der han var teatermaler ved ulike teatre. På jubileumsutstillingen i Kristiania i 1914 var han representert med teaterdekorasjoner til Bjørnsons Over Ævne, Ibsens Kejser og Galilæer og Shakespeares As You Like It.

Neerland var sjef for malersalen på Nationaltheatret 1918-1935. Deretter var han frilans et par år før han 1937-1939 var tilknyttet Det Nye Teater i Oslo. Da Edderkoppen teater ble etablert i Oslo i 1942 ble Neerland scenograf ved teateret, en stilling han hadde til han gikk av med pensjon i 1950. Han hadde også gjesteoppdrag ved operaen i Stockholm og ved Det kongelige Teater i København.

Neerland bidro til å modernisere scenebildet i norsk teater, blant annet med nye lyskilder og innføring av rundhorisont og dreiescene. Han benyttet dessuten ofte trapper og draperier i sine løsninger.

Neerland var med på å stifte United Scenic Association of America, hvor han senere ble æresmedlem. I 1935 var han med på å stifte Norsk teatermalerforening (senere Norske scenografer) og ble også foreningens første formann. Neerland var mottaker av Kongens fortjenstmedalje i gull.

Ettermæle

 
Oliver Neerland er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2023)

I en nekrolog over Oliver Neerland i Aftenposten 4. oktober 1960 (usignert) ble han beskrevet slik (utdrag):

Med alle de vakre og stilrene scenebilder Neerland skapte som ramme om oppførelsene på vår hovedscene og også ved andre teatre, har han skrevet sitt navn i norsk teaterhistorie. Hans fantasifulle dekorasjoner bidrog i høy grad til det kunstneriske helhetsinntrykk av en forestilling, og han oppnådde ypperlige maleriske resultater. Han hadde et praktisk og sikkert grep på den teatermaleriske teknikk og behersket alle dens virkemidler, men hans største aktivum var allikevel at han som kunstner hadde sans for et stykkes stemning og evnen til å lytte ut av et teaterstykke hva det fordret av ham. Som det fine menneske han var, eide han skuespillernes udelte hengivenhet og aktelse.

Oliver Neerland er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.

Kilder