Jens Wang

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Wangs maleri av Thunes mekaniske verkstedSkøyen til Maskinhallen på Jubileumsutstillingen på Frogner 1914. Mål: lengde 303,0 cm, bredde 153,0 cm.

Jens Wang (født 11. mars 1859 i Fredrikstad, død 28. mai 1926 i Oslo) var kunstmaler og teatermaler.

Han ble sendt til Kristiania for å gå i handelslære, men begynte også i 1882 på kveldsundervisningen på Den kgl. Tegneskole og ble også elev av Christian Krohg.

Særlig fra slutten av 1880-årene malte Wang helst landskaper og bymotiver i en mer moderat fargebruk og en mer utpenslet teknikk. Han deltok jevnlig på utstillinger fram til midten av 1890-årene.

Sin første dekorasjonsoppgave for teater fikk han i 1885 ved Tivoli Operas produksjon av Richard Wagners Lohengrin i Tivoli Teater. Etter et opphold i Paris, kom han hjem i 1889 fikk han sammen med Andreas Bloch i oppdrag å male dekorasjoner til Nordahl Rolfsens eventyrkomedie Svein UrædChristiania Theater, og han ble ansatt her samme år.

Som teatermaler sto Wang for det realistisk-naturalistiske scenebilde, og fikk ganske snart en sterk posisjon innen teatret. Han fikk særig en sterk posisjon på dekorasjonene til Henrik Ibsens og Bjørnstjerne Bjørnsons skuespill. I 1898 ble han ansatt ved det nyopprettete Nationaltheatret, og var her i 20 år, hvor han laget scenedekorasjoner til en lang rekke dramaer, lystspill og operaer, i de første 10 år i samarbeid med Andreas Bloch og under teatersjef og iscenesetter Bjørn Bjørnson. I disse årene var han i praksis enerådende som teatermaler i Kristiania og skapte en ny forståelse for teatermalerens plass i forestillingen. I forhold til hans dekorasjoner fikk også disse en seriøs plass i teaterkritikken.

Etter aat han sluttet ved Nationaltheatret, sto han i årene 1918 til 1921 blant annet for dekorasjonene til Opera Comique.

Kider