Skabo Jernbanevognfabrik

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
En vogn type 201 til Holmenkollbanen er klar til levering i 1934.
Foto: Ukjent

Skabo Jernbanevognfabrik var en industribedrift på Skøyen i Oslo. Den hadde røtter i en eldre bedrift, Schaboe & Luth i Drammen, der Hans Skabo i 1864 sto bak byggingen av de første norskproduserte jernbanevognene, nærmere bestemt tømmervogner til Kongsvingerbanen. I 1874 ble virksomheten flytta til Skøyen, og firmaet etablerte seg da under navnet Skabo Jernbanevognfabrik.

I 1899 ble bedriften et aksjeselskap. Den produserte da gods- og personvogner, elektriske lokomotiv og sporvogner. I 1895 hadde Skabo vært med på å produsere den første norske elektriske sporvognen. I perioder har det også vært annen produksjon, som busskarosserier, motorbåter, tilhengere, parkett og annet. Blant naboene på Skøyen var NEBB og Thunes mek. Værksted, som Skabo samarbeidet tett med.

I 1959 ble fabrikken tatt over av NEBB og Strømmens Værksted. Fabrikklokalene ble fraflytta gradvis i perioden 1988 til 1993. Bygdøyveien har blitt bortregulert, men Skabos vei følger omtrent samme løp. Skabos lokaler er for det meste erstatta av forretningsbygg fra 1990-åra, men noe av anlegget til NEBB er bevart.


Kilder

  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget, Oslo 2010.