Christiania Spigerverk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Christiania Spigerverk, fabrikk- og kontorbygning. I forkant renner Akerselva.
Foto: Fritz Holland (1937)

Christiania Spigerverk ble anlagt i Nydalen i 1853. Industrigründeren Oluf Onsum kjøpte fallrettighetene til Lillo Gård. Bedriften spesialiserte seg fra starten av på produksjon av spiker og andre jern- og stål - artikler, og utviklet seg gjennom årene til å bli et av landets største industriselskaper. I 1876 ble det reist en ny fabrikkbygning på vestsiden av Akerselva. Ikke lenge etter ble det behov for utvidelser sørover i Nydalen. Bedriften ekspanderte også utover på 1900-tallet og la i 1950-årene beslag på hele Nydalen sør for dagens ringvei.

I 1988 ble bedriften fusjonert med Elkem, og ble for det meste lagt ned, selv om antall ansatte er langt fra like stort som tidligere, produseres det i 2010 spiker i Nydalen som aldri før.

Eksterne lenkerErdetherny.jpg Christiania Spigerverk er basert på en artikkel fra prosjektet Er det her jeg hører til? publisert på nettstedet Erdether.no og lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.951019° N 10.767018° Ø