Andreas Bloch

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Norges konger 1814-1905 tegnet av Andreas Bloch.

Andreas Bloch (født 29. juli 1860 på Hellerud i Skedsmo, død 1917 i Kristiania) var kunstmaler, tegner og illustratør. Han er også kjent som Andreas Schelven Schroeter Bloch.

Andreas Bloch 1860-1917.

Første undervisning

Sin første undervisning fikk han av faren, kaptein Jens Bloch, som var en dyktig tegner. Den første læretida hadde han hos teatermaleren Wilhelm Krogh, og i 1878 og 1879 var han i malerlære hos kunstmaleren Knud Bergslien i Kristiania og hadde atelier i Centralgården i Kristiania. Deretter studerte han ved kunstakademiet i Düsseldorf i 1880 og 1881 der han var elev i antikklassen. Etter studiene foretok han studiereiser til Belgia, Paris og Leipzig.

Stor produksjon - stor bredde

Bloch utførte mange portrettmalerier og tegninger av historiske hendelser og personer. Et av hans største oppdrag var kroningsmaleriet av kong Haakon og dronning Maud i 1906.

Bloch var i mange år karikaturtegner i vittighetsbladene Korsaren, Vikingen, Krydseren og Tyrihans. Han illustrerte flere historiske bøker og Jacob Breda Bulls patriotiske diktverk Af Norges Frihetssaga. I 1890-åra leverte han mange bilder til det illustrerte ukebladet Folkebladet. Dessuten malte han et stort antall postkort. Han skal ha utført over 10 000 tegninger.

Bloch tegnet også uniformer, kostymer og byvåpen, blant annet uniformene til postvesenet, skogvesenet og forsvaret, kostymer til Nationaltheatret og byvåpen til Ålesund og Horten. I tillegg produserte han flere reklameplakater og utstillingsplakater.

Noen historiske hendelser og personer

Tegneren Andreas Bloch illustrerte ofte skibegivenheter på slutten av 1800-tallet. Her en reportasje fra Husebyrennet i 1888.
Foto: Ranheim: Norske skiløpere : Østlandets sør, 1956

Karikaturer og postkort

Byvåpen og illustrasjoner

Andreas Bloch leverte også en mengde illustrasjoner til bøker og annet. Et av de mer spesielle arbeidene gjelder byvåpenet i Holmestrand. Det ble tegnet i 1898 og godkjent i statsråd 14. november samme år. Ørnen er hentet fra adelsvåpenet til Johan Henrik Tordenskiold, en slektning av Peter Wessel Tordenskjold som erobret fregatten Hvide Ørn fra svenskene i 1715. Båten er gjengitt i midten. Ørnen holder et anker og en asklepiosstav, symboler på byens skipsfart og kurbad (som ble etablert i 1840).


Kilder og litteratur