Samtale:Eg ve te Bergen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ble sangen først framført og innspilt av Gustav som soloartist eller av Knutsen og Ludvigsen som sådan? Nå virker det som sangen er noe Gustav har gjort på egen hånd, men burde det ikke stå helt i starten at dette er en K&L-innspilling? Hvis det er det det er. Ikke bare at Gustav er "kjent som" osv. Jeg tror ikke man skal undervurdere at K&L var en duo, magien ligger i det de skapte sammen, uavhengig hvem som skrev akkurat den og den sangen (selv om det også må nevnes, og som er veldig viktig i historikken ift Bergen her). Hilsen --Stig Rune Pedersen (Stigrp) (diskusjon) 9. jul 2014 kl. 12:09 (CEST)

Ja. Dette har jeg tenkt på. Sangen er spilt inn under betegnelsen Knudsen og Ludvigsen. Gustav Lorentzen er solist. Jeg regner med at K og L er benyttet,for at Dolmen spiller gitar. Merkelig er det dog at sangens opphavsmenn ifølge platecoveret er Dolmen og Lorentzen. Dette kan være et lite hint til Lennon og McCartney. Sanger som de komponerte uavhengig av hverandre ble kreditert L og M. Jeg er ute nå. Skal kikke litt mer. Alis fortalte at K og L sang den i Grieghallen.
Ja, de jobbet nok litt slik som Lennon/McCartney, som signerte alle sine sanger felles. Og begge kan jo også ha bidratt i dette tilfellet. Hvis den er utgitt som Knutsen og Ludvigsen første gang, tror jeg kanskje at du skal betegne den som en Knutsen og Ludvigsen-sang, mer enn en sang bare av Gustav Liorentzen. Siden den tydeligvis er utgitt som det. Og så kan historien bak sangen komme. --Stig Rune Pedersen (Stigrp) (diskusjon) 9. jul 2014 kl. 13:07 (CEST)
Jeg har søkt og funnet. Øystein Dolmen har uttrykt at det utelukkende var Gustav Lorentzen som skrev «Eg ve te Bergen», og den er faktisk inspirert av hans store musikalske forbilde: Jan Eggum. Fordi Gustav Lorentzen skrev sangen, var det også han som sang den. Kanskje litt som The Beatles da: At sanger som McCartney skrev, sang han. Og John Lennon osv. osv. Da går det greit å bruke det som en pekepinn når en lytter til duoen. Selv om Gustav er tilkjent rollen som opphavsmann, skal en ikke utelukke at Dolmen kan ha bidratt i en eller annen grad. Slik var det også med Lennon og McCartney. Noen ganger var innsatsen stor, noen ganger minimal. Men de krediterte hverandre 50/50 tross alt....

Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) 9. juli 2014 kl. 15:39 (CET)

OK, interessant og spennende! Synes ingressen slik den er nå passer bra! --Stig Rune Pedersen (Stigrp) (diskusjon) 9. jul 2014 kl. 15:50 (CEST)
Takk skal du ha. Jeg liker svært godt tilbakemeldinger og synspunkter. Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) 9. juli 2014 kl. 16:05 (CET)
Synes det er spennende med alle disse by- og bygdesangene! Husk Numedalssangen når du kommer så langt! Og Oslo.sangen til Lars Lillo fra 2000, som han også fremførte på nyttårsaften fra Oslo rådhus! Hilsen --Stig Rune Pedersen (Stigrp) (diskusjon) 9. jul 2014 kl. 16:01 (CEST)
Itj å gløm tå Steinnter-sangen heiller!--Gunnar E. Kristiansen (diskusjon) 9. jul 2014 kl. 16:11 (CEST)
Hei! Først til Stigrp: Jeg har sendt spørsmål om «Numedalssangen» til Rollag kommune. Mottok svar 25. juni 2014 at spørsmålet var oversendt Flesberg, for det var der forfatteren Tov Flatin bodde en tid. Hadde jeg visst komponistens navn og litt om bakgrunnen for sangen, f.eks. om den ble skrevet til et jubileum, ville jeg skrevet en artikkel om den. Så nå venter jeg. Og venter .... og venter ..... Lillo-Stenberg har spilt inn mange Oslo-sanger og utgitt ei hel CD-plate med Oslo-relatert materiale.
Hei! Gunnar. Du får sangen din du. Her: Steinkjersangen. Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) 9. juli 2014 16:39 (CEST)