Ole Johnsrud

Sideversjon per 4. mar. 2024 kl. 14:59 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)

Ole (Håkensen) Johnsrud (født 31. januar 1890 i Østre Toten, død 3. mai 1940 i Fall i Søndre Land) var underoffiser og lærer i Vestre Toten. Ole Johnsrud ble skutt av tyske vakttropper i 1940.

Familiegraven til Johnsrud på kirkegarden i Totenvika.
Foto: Inger Lise Willerud (ca. 2007)

Bakgrunn og familie

Han vokste opp på bruket Jonsrud i Skreiberga, helt ytterst i Totenvika, som sønn av skogoppsynsmann Håkon Johnsrud og Gina. Ole Johnsrud var den nest eldste av åtte søsken.

Johnsrud var gift med Ellen Alnæs (1899-1972), datter av bonde Jørgen M. Alnæs og Martine.

Utdanning og yrkesliv

Han tok underoffiserskoleeksamen i Kristiania i 1911 og lærerskoleeksamen på Elverum i 1913. Johnsrud hadde først et par korte vikariat (Berger skole i Feiring 1913-14 og Krødsherad 1914-15), men ble i 1916 ansatt som lærer i Vestre Toten. Han var først ved Solvoll skole (1916-19), deretter ved Raufoss skole (1919-30) og til slutt ved Rud skole, der han i likhet med bl.a. sin forgjenger Olav Gjørvad kombinerte lærerstillinga med å være kirkesanger i Ås kirke.

Våren 1940

Som sersjant møtte Johnsrud til moblisering på Helgelandsmoen 9. april 1940. Han hadde imidlertid dårlig helse, så militærlegen sendte han hjem att. Johnsrud orka allikevel ikke å sitte hjemme, han ville være til nytte, så han fikk lov til å arbeide som telefonvakt og sjef for meldingstjenesten på Brandbu. I slutten av april forlangte feltpostmesteren mer hjelp, og Johnsrud og Knut Fugllien fra Østre Toten ble beordra til postassistenter.

Den 1. mai måtte de norske styrkene overgi seg, og offiserene ble som krigsfanger sendt til Grini. Fugllien og Johnsrud slapp imidlertid unna fordi postmennene holdt til på et eget sted, så tyskerne ble først ikke oppmerksomme på dem. To dager seinere fikk postmesteren og asistentene hans fripass av den tyske kommandanten, som da holdt til i Fluberg. Johnsrud og Fugllien fikk lov til å gå hjemover, men om kvelden den 3. mai, i Fall, ble de skutt av tyske vakttropper. Årsaken var at en tysk ammunisjonstransport hadde kommet til Fall, og sjefen for denne hadde utstedt ordre om at ingen skulle vise seg på vegene etter klokka 20 om kvelden. Fugllien og Johnsrud kjente ikke til denne ordren.

Kilder og litteratur