August Oddvar

August Martinius Oddvar (født Olsen 1. august 1877 i Kristiania, død 17. mars 1964 i Oslo) var skuespiller, ansatt ved Nationaltheatret fra oppstarten i 1899, hvor han forble hele sin karriere, i rundt 60 år. Oddvar hadde en stor spennvidde i rollerepertoaret, med unntak av de komiske rollene, men størst betydning fikk han kanskje som Ibsen-tolker.

En ung August Oddvar fotografert i 1907.
Foto: Firmaet John Fredrikson Eftf. / Oslo Museum.

Familie

August Oddvar var sønn av kullhandler Hans Lauritz Olsen (f. 1838) og Maren Pedersdatter (f. 1849), og forble ugift. Navneskifte fra Olsen til Oddvar ble foretatt rundt år 1900.

Liv og virke

August Oddvar ble tidlig interessert i teater, og gikk på teaterskole hos Thora Lundh mens han gikk i typograflære. Han ble oppdaget av Bjørn Bjørnson under en elevmatiné på Christiania Tivoli, som engasjerte ham til Nationaltheatret, som ble opprettet i 1899. Oddvar forble tilknyttet Nationaltheatret hele sin yrkeskarriere. Han debuterte som Ottar Birting i Bjørnstjerne Bjørnsons Sigurd Jorsalfar 28. september 1899.

Fra sesongen 1904/1905 ble Oddvar fast motspiller for Johanne Dybwad, som var blant Nationaltheatrets mest markante skuespillere, og hun tilpasset sin spillestil til ham. Dette fikk en avgjørende betydning for Oddvars videre karriere. Som oftest spilte han hovedroller, innen et variert repertoar, kanskje med unntak av komedieroller.

August Oddvar gjorde seg kanskje først og fremst bemerket som Ibsen-tolker. Han spilte flere betydelige Ibsen-roller med flere års mellomrom. Allerede i 1906 spilte han dr. Rank i Et dukkehjem, med Johanne Dybwad som Nora. I 1936 spilte han den samme rollen med Tore Segelcke som Nora. Rollen som Bygmester Solness spilte han mot tre generasjoner skuespillerinner som Hilde, Johanne Dybwad i 1910, Tore Segelcke i 1939 og Liv Strømsted i 1950. Av andre Ibsen-roller som Oddvar spilte, kan nevnes Gregers Werle i Vildanden, Nils Lykke i Fru Inger til Østråt, Hertug Skule i Kongsemnene, tittelrollen i John Gabriel Borkman og i Brand og dr. Stockmann i En folkefiende. Han gjorde seg også bemerket som professor Tygesen i Bjørnsons Geografi og kjærlighet.

Etter krigen hadde Oddvar fremdeles en sentral plass i Nationaltheatrets ensemble. Han spilte blant annet Herodes i En idealist av Kaj Munk i 1949, tittelrollen i Bernard Shaws Cæsar og Kleopatra i 1951, Holofernes i Hebbels Judith i 1954 og Geheimråden i Gerhard Hauptmanns Før solnedgang i 1958. Hans siste rolle var som Oberst Grayson i Hans som sa nei av Axel Zetlitz Kielland i 1959.

August Oddvar hadde Statens kunstnerlønn fra 1953. Han ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1939 og til kommandør i 1956. I 1957 ble han portrettert av Henrik Sørensen.

Bosteder

Ved folketellingen for Kristiania i 1885 er August Oddvar, den gang August Olsen, oppført sammen med foreldrene og en bror på adressen Fossveien 1. I adresseboka for Kristiania for 1903 er han, som August Oddvar, oppført i Ullevålsveien 45b. Ved folketellingen for Kristiania for 1910 er han oppført i Frimanns gate 22. Den samme adressen er han oppført med i adresseboka for Oslo for 1950. I adresseboka samme sted for 1955 er han oppført i Bygdøy alle 28, og den samme adressen er han oppført med i adresseboka for 1960/61.

Ettermæle

 
August Oddvar er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015).

I en nekrolog i Aftenpostens aftennummer 17. mars 1964 ble August Oddvar beskrevet slik av Odd-Stein Anderssen (utdrag):

Nettopp på stilen ble Oddvar for en senere generasjon det synlige bindeleddet med gullalderen i norsk teater. Likevel var det ikke først og fremst tidens stil. Den var hans private eiendomsrett, tjente hans særegne temperament og stammet fra hans innerste overbevisning. Han bygget aldri en rolle på teorier, på iakttagelser eller studier i marken, som det heter. Han gav dem form på ren og lidenskapelig innføling. ... Mest var Oddvar opptatt av forløperne og unntagelsesmenneskene i dramatikken, av dem som stod alene, i tragisk eller heroisk konflikt med sin bestemmelse - menn som Brand, dr. Stockmann, Gregers Werle.

August Oddvar er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo. En bronsebyste av ham pryder gravminnet.

Kilder

Eksterne lenker