Fuglereir i Østfold
Fuglereir er en art som vokser i både løv- og barskog på baserik grunn som vurderes som sårbar i Østfold.
Hyppighet og utbredelse
Fuglereir er en hjemlig art som er meget sjelden i 5x5 km-skalaen og sjelden i 1x1 km-skalaen[1]. Arten har sin hovedutbredelse på Jeløya, Moss, i tillegg er arten funnet to steder på Hvaler og en lokalitet i Marker i nyere tid[2]. Den opptrer gjerne fåtallig på funnstedene. Orebukta naturreservat, nord på Jeløya, Moss er trolig den beste lokaliteten for arten i Østfold.
Økologi
På Jeløya har noe rikere bergarter enn Østfold for øvrig, hvor den finnes i noe rikere lite påvirket, løvdominert skog av lågurttype på permiske bergarter. På Hvaler finnes den i løvdominert skog på skjellsand, og i Marker på subfossil skjellsandbanke i blandingsskog.
Oppdagelseshistorikk
Det eldste belegget er samlet på Ramberg på Jeløya, Moss 16. juni 1882 av Jens Edvard Thomle[3]. Dette funnet ble publisert av Axel Blytt i 1886[4].
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
Fuglereir er kanskje stabil på sine voksesteder på Jeløya og observeres her årlig siden 2015. Arten trives ikke på hogstflater og bestandskogbruk som er, og kan være en fremtidig trussel. Ca. 50 % av lokalitetene (km-ruter) er utenfor verneområder. I Bohuslän er den sjelden, og i tilbakegang fra 1950- til 2000-åra[5].
Forvaltningsstatus
Arten regnes som nær truet (NT) i Norge som følge av populasjonsnedgang[6]. I Østfold regnes den som sårbar (VU) grunnet en begrenset utbredelse og nedgang i aktuelle voksesteder med flere lokaliteter utenfor verneområder.
Kommentarer
Jan Ingar I. Båtvik har skrevet en grundig status av fuglereir sin utbredelse og forekomst i Østfold pr. 1992[7] hvor noen av funnene mangler i Artskart.
Kilder og litteratur
- ↑ Stabbetorp, Odd. Fuglereir i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Artsdatabanken. Fuglereir i Østfold (grense 2019), historisk utbredelse pr. dato. Nettsiden Artskart.
- ↑ Thomle, Jens Edvard 1882. Herbarieark digitalt på GBIF.
- ↑ Blytt, Axel 1886. Nye Bidrag til Kundskaben om Karplanternes Udbredelse i Norge. - Videnskabs-Selskabs Forhandlinger Nr. 7. Christiania. 33 s. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av fuglereir Neottia nidus-avis for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.
- ↑ Båtvik, Jan Ingar I. 1992. Sjeldne, sårbare og hensynskrevende karplanter i Østfold. - Fylkesmannen i Østfold, miljøvernavdelingen rapport 6-1992: 1-261. Digital versjon på Nettbiblioteket.