Kjellers bombehistorie i andre verdenskrig

Kjellers bombehistorie i andre verdenskrig hadde et betydelig omfang. Kjeller flyplass ble i løpet av krigen utsatt for tre store bombeangrep - utført av tre ulike nasjoners luftstyrker. Ut fra foreliggende materiale har vi satt opp denne listen med tidsangivelse og antall bomber:

Bombehull på Kjeller. Oversikt etter det amerikanske angrepet i november 1943. Foto USAF.
Finn Rifseims nedtegninger etter det amerikanske angrepet. Bearbeidet av Knut Kinne, Kjeller flyhistoriske forening (KFF)
Bomber over Kjeller
Dato Beskrivelse Antall bomber - anslag
9. april 1940 Tysk angrep ved krigsutbruddet Antall ikke kjent
18. november 1943 Amerikansk dagangrep med rundt 100 firemotors bombefly 838 bomber
29. april 1944 Britisk nattangrep med rundt 50 firemotors bombefly 700 bomber

Oppfordring fra Riksantikvaren

I dag er de aller fleste bombekratre fylt igjen, men Riksantikvaren har ønsket at enkelte av de opprinnelige hullene skal bli liggende som et taust vitne om de dramatiske angrepene. I tråd med dette ønsket ble det i 2024 satt opp en infotavle ved et av kraterne i den bratte Nitteberglia. Litt høyere i den samme lia ligger fire andre kratere som antas å stamme fra det samme raidet – med stor sannsynlighet det amerikanske angrepet 18. november i 1943. Se bilder nederst.

Omfanget av bombingen

Så langt det har kunnet bringes på det rene ser det ut til at både de amerikanske og britiske bombene veide 250 kg. Selv om det tyske angrepet hadde et mindre omfang kan vi fastslå at det i løpet av krigen ble sluppet rundt 40 tonn eksplosiver over Kjeller flyplass og nærmeste omegn.

Ser vi på Norge som helhet er det registrert at de allierte slapp rundt 3000 tonn bomber til sammen. Allierte styrker slapp vel 2,7 millioner tonn på mål i Tyskland og okkuperte områder.

Registrering av bombenedfallene

Det er ikke kjent hva de tyske myndighetene foretok seg av kartlegging rundt bombenedfallene – antagelig var det ikke særlig omfattende. Men fra det amerikanske dagangrepet i 1943 finnes flere interessante dokumenter. To av dem er nedtegnet av nordmenn i tjeneste på Kjeller under krigen.

 
Amerikanske ueksploderte bomber - Finn Rifseim (KFF)

Det ene er en beretning av Asbjørn Larsen. Han forteller detaljert om sine opplevelser i Asbjørn_Larsen_-_en_Kjellerveterans_nedtegnelser.

Det andre er en opptegning som ble gjort av Finn Garthe Rifseim, født 4. oktober 1922. Han var ansatt ved driftskontoret på flyfabrikken, som da var under tysk ledelse (Brinker Eisenwerke). Men siden det var manøver på flyplassen hadde han i likhet med de fleste andre fått fri den dagen. Fra sitt bosted ved Sorenskriverbakken i Rælingen, hadde han fritt utsyn over Lillestrøm og Kjeller. I Amerikansk_bombeangrep_på_Kjeller_1943 er både hans tekst og tegning av bombingen tatt inn. Tegningen er lagt inn med blyant på et stykke papir av dårlig kvalitet – for selvsagt var det stor mangel på både papir og skrivesaker. Men han har gitt en helhetlig gjengivelse, og fått med utrolig mange detaljer.

Det tredje er luftfoto som tydelig viser at området ved Brøterbakken og østre baneende er pepret med bombenedfall - se øverst.

Ueksploderte bomber

Noen av bombeflyene som ikke kom inn i riktig posisjon over bombemålet, fortsatte i en sving og kvittet seg med bombelasten - med sikkerhetspinnen på plass - over Vardeåsen og Heksebergåsen på grensen mot daværende Sørum kommune. Men også på Kjeller falt det et stort antall bomber som ikke eksploderte. Det var russiske krigsfanger fra fangeleiren på Kjeller som fikk den meget risikable jobben med å grave opp bombene.

Bildesamling av ulike bombeskader

Minnehøytidelighet i Nitteberglia

Rundt 70 mennesker var til stede da infotavlen om bombekraterne i Nitteberglia ble avduket 24. august 2024. To Tiger Moth markerte begivenheten ved en overflyging i starten.



  Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.