Kontorbygg for forsvarets ledelse

Kontorbygg for forsvarets ledelse er et stort kontorbygg, bygning nummer 0061, på 10 500m², arkitekt Jarmund/Vigsnæs AS som ble oppført på Akershus festning i tidsrommet desember 2004–september 2006 og som inngår i et stort bygningkompleks på 17 200 m² sammen med tre eldre, fredede bygninger som samlet utgjør Forsvarets ledelsesbygg. Prosjektet ble i 2011 tildelt Murverksprisen.

Forsvarets ledelsesbygg, med deler av den gamle Verkstedsbygningen til høyre som fortsetter i det nye kontorbyggets glassfasadedel med den gamle festningsmuren ut mot Akershustranda (i forkant) bevart og det nye nygget er her trukket noe tilbake, mens det nye byggets murfløy til venstre fullfører Schirmers og von Hannos opprinnelig kvartalsplan for festningsområdet.
Foto: Nils Petter Dale (2006).

Historikk

Forsvarets øverste ledelse holdt til på Akershus festning fram til årsskiftet 1970/1971, da ble den som da het Forsvarets Overkommando samlokalisert med Forsvarsdepartementet i et stort nybygg ved Huseby leirHuseby i Oslo, på folkemunne kalt «Pentagon» (etter det amerikanske militære bygningskomlekset i Arlington i delstaten Virginia, formet som en femkant), mens bygningen på Huseby er formet som en H.

Da det i 2002 ble det vedtatt å slå sammen Forsvarsdepartementet og Forsvarets ledelse i en såkalt integrert ledelse, skulle denne flytte til Oslo sentrum og slik tettere på den øvrige politiske og administrative ledelsen i landet, og det skulle bygges en bygning som var store nok og hensiktsmessig for formålet. Samtidig ble Forsvarets Overkommando lagt ned og erstattet av Forsvarsstaben som er en generalstab.

I påvente av ferdigstillelsen, flyttet Forsvarets ledelse i 2003 midlertid til Artillerikasernen på Akershus festning.

 
Vedlikeholdsgården før utbyggingen.
Kart: Verneplanen for Akershus festning

Bakgrunn

Da det ble bestemt at den nye kontorbygningen skulle oppføres i dette området av festningen, ble flere løsninger vurdert for å finne den beste plasseringen og utformingen som kunne gi det beste samspillet med eksisterende bygninger.

Plasseringen i Vedlikeholdsgården sør før Verkstedsbygningen ble valgt da dette ble ansett for å ha den beste muligheten for en god tilpasning til vernet bebyggelse, sikkerhetsvurderinger og en arkitektonisk vurdering av planområdet.

Plasseringen medførte at følgende bygninger måtte rives: Verkstedskur fra 1897, bygning 0054, Materialskur fra 1897, bygning nr 0055, Tyskerbrakken fra 1940, bygning nr 0056.

Imidlertid ble Kommandantens stall fra 1891, bygning nr. 0057, Eplehagen og muren mot Akershusstranda bevart, sistnevnte framhevet ved at det nye bygget ble trukket noe tilbake fra denne.

Bygningen

 
Fra teglsteinsfasaden.
Foto: Nils Petter Dale (2006).

Formmessig er bygningen i en ren og moderne stil, mens materialmessig er den tilpasset omgivelsene med fasader kledd med teglstein. Men andre deler av bygningen har store glassfasader. I teglfasadene er vinduene lagt i dype nisjer og er høye og smale med skjulte vindusprofiler og gir assosiasjoner til skyteskår, noe som gir denne delen av bygget et festningsaktig preg.

Bygningen er på tre og fire etasjer og oppgørt i plasstøpt betong.

Mellombygningen som binder de tre gamle og den nye bygningen har rasterfasader (med likeverdige horisontale og vertikale linjer) av stål og isolerglass.

Det nye byggets fireteasjes murfløy i sør er på linje med Schirmers og von Hannos bygninger Verkstedsbygningen fra 1861-1865 og Artillerimagasinet fra 1870 og fullfører deres opprinnelige kvartalsplan for festningsområdet.

Kilder


Koordinater: 59.90570° N 10.74243° Ø