Kuba (Oslo)

Kuba eller Cuba er et parkområde ved Akerselva i Oslo. Navnet var opprinnelig et folkelig navn på vika i elva ved Bergverksgata, men brukes nå av kommunen om grøntarealet som ligger på begge sider av elva.[1] De to delene er forbundet med gangbrua Kuba bru.

Gangbrua Kuba bru forbinder de to delene av parken på øst- og vestsida av elva.
Foto: Chris Nyborg (2013)
I.W.G. Næsers kart fra 1861, der man finner navnet «Kudskebakken».

Navnet er en medieoppkalling på samme måte som Røverstatene og Port Arthur (Trondheim). Flere steder i Norge fikk kallenavn etter Cuba (da skrevet med K) under den spansk-amerikanske krigen, både i Bærum, Bergen, Levanger og Svolvær. Dette var typisk steder med sosial uro, og man vet at Kuba ved Akerselva på denne tiden var et tilholdssted for rusmisbrukere.[2]

Navnet har lenge vært omdiskutert, og det er særlig tre teorier som har stått sterkt:

  • Området ligger ikke langt unna Ny York, og navnet oppsto som en spøk knytta til dette som oppsto rundt tida for den spansk-amerikanske krig i 1898.
  • Navnet er knytta til gassklokka, altså til kube (og skal da uttales med tonem 2). Dette er lite trolig, siden tanken ikke var kubisk, men sylindrisk.
  • Navnet er en sammentrekning av Kuskebakken, etter et hvilested for hestekarer som skal ha ligget her på 1700-tallet. Ingen samtidige kilder bekrefter at en slik forkortelse har vært brukt.

På vestsida hadde Oslo Gassverk en stor gassklokke med fyrhus. Gassklokka ble revet i 1973, mens fyrhuset er innreda som serveringssted med adresse til Maridalsveien. På gassklokketomta er det plaskebasseng for barn, men pr. 2013 er dette ikke fylt.

Referanser

  1. «Kubaparken». Oslo kommune, Bymiljøetaten.
  2. Anders Kvernberg, «Det merkelige navnet Kuba: Kan ny teknologi løse gåten?» Aftenposten Historie 11.6.2024

Kilder