Maalselv Kooperative Handelslag

Maalselv Kooperative Handelslag ble stiftet i februar 1916. Etter at NKL var kontaktet kom de fornødne opplysninger; lover og den slags. Det konstituerende møte samlet nesten 20 medlemmer. Lagets første butikklokale ble etablert på Rognmo Nordre. Året etter flytta man til Fredriksberg, og etter krigen ble Olsborg det nye senteret dit Prix-konseptet etter hvert kom i regi av Indre Troms Samvirkelag. Mye slit, men med tro på framtida førte handelslaget fram til en god forretning for medlemmene, bygda og Målselv kommune.

Styret i Maalselv Kooperative Handelslag. Foran f.v.:Arthur Stefanussen, Hjalmar Helgesen (formann) og Rønning Tollefsen. Bak: Ukjent, Magnus Helgesen, Olav Rognmo og bestyrer Johan Georg Sneve.
Tre tidligere formenn ved Målselv Koop. Handelslags 65-årsjubileum i 1981:Trygve Helgesen, Arne Myrvoll og Olav Nilsen.

Pionertiltak

Dette var nok et bedre forberedt – og organisert samvirke enn forløperen Maalselv forbruksforening som gikk i oppløsning i 1898. Til det første styret valgte man fem av bygdas mest betrodde menn, der Ivar Steffanussen ble formann. Han flytta seinere til Tromsø – og ble da med i styret i Tromsø Samvirkelag. Det ble betalt inn om lag 200 kroner som ansvarsinnskudd, og styrets medlemmer kausjonerte for et lån på kr 1000,- for å kjøpe varer hos Norges Kooperative Landsforening.

Lite penger og varebytte

Det var like langt den gang, både til Narvik og Tromsø, om ikke lenger – og i hvert fall var kommunikasjonsmidlene mye svakere utbygd. Vareutvalget ble der etter; de mest nødvendige matvarer og enkelte andre forbruksvarer. Mye av handelen måtte nødvendigvis belages på varebytte – i de varene medlemmene selv produserte. Dette ga nok en temmelig svak likviditet, men medlemmene manglet ikke pågangsmot.

Ny butikk på Fredriksberg

 
Til venstre: Stua som Maalselv Kooperative Handelslag kjøpte for å lage seg butikk ved Helgebekken på Fredriksberg. Til høyre: Butikken på Fredriksberg på 1920-tallet.

Flere medlemmer økte handelslagets pågangsmot. Styret så seg om etter ny butikktomt, og lagets protokoll forteller mye om innsatsen for å få saken i havn: «(…) 26. november 1917 flyttet Maalselven Koop. Handelslag ind i egen butikkbygning på Fredriksberg efter crk. 17 mndr. at ha leiet lokale hos Ingebrigt Rognmo. (…) –laget har kjøpt hus og tomt uten at ha optat særskilt laan dertil vilket maa betegnes som en god fremgang av foretningen». Fredriksberg var den gang et sentralt trafikknutepunkt i Målselvdalen. I 1925 var butikken blitt for liten, og det ble kjøpt ny tomt av Fredriksberg øvre. Nybutikken fikk både lager og leilighet samt egen stall. Denne butikken – som da var blitt filial, ble nedlagt i 1964.

Ny bru ble dårlig butikk men ga ny giv

Da brua overMålselva ble bygd ved Moaberget i 1939, opphørte Fredriksbergs sentrale rolle. Etter krigen ble det Olsborg som overtok rollen å være trafikknutepunkt. Diskusjonen gikk lenge og kanskje for langt, før det ble besluttet å etablere filial i Harald Halvorsens nybygg på Olsborg i 1950. Og allerede i 1958 sto lagets nye forretningsbygg med leilighet ferdig på Olsborg, og dette ble nå hovedforretningen.

1963

Enda en ny giv kom i 1963, da sluttet laget seg til den nye store samvirketanken i Indre Troms Samvirkelag.

Disponenter

 
Handelslagets egen bensinpumpe skimtes bak Forden: Tiger bensin. Johan G. Sneve til venstre. (ukjent fotograf)
 
Deltagerne på Målselv Kooperative Handelslags årsmøte i 1942 avbildet på Olavollhaugen.
 
Naboungan på besøk - utenfor Koopen på Fredriksberg. Søndag var besøksdagen.
 
Indre Troms Samvirkelag inngikk avtale med ESSO om drift av stasjonen ved Olsborg den 1. oktober 1987. Denne avtalen ble avsluttet per 31. desember 2002, da ESSO åpnet sin stasjon på Andslimoen.
 
Samvirkelaget på Olsborg i Målselv etter omleggingen til Prix-konseptet den 15. november 1996
 
Johan Georg Sneve - bestyrer fra 1928 til 1942 (ukjent fotograf)

Kilder

  • Nilssen, Terje: Samvirkelagene i Indre Troms : 100 år i forbrukernes tjeneste, Bardu 2006
  • Notat fra Marit Sneve Tunes, Målselv. Juni 2012.