Moritz Nachtstern

Moritz Nachtstern ble født 11. november 1902 i Warszawa av jødiske foreldre, død 11. desember 1969 i Oslo. Familien hans med foreldre og søsken flyttet først til Norge, og seinere videre til USA.[1] Moritz var den eneste som ble igjen i Norge, der han blant annet arbeidet som stereotypør for Ukebladet Hjemmet.

Moritz Nachtstern i sitt hjem på Etterstad, 1949.
Brugata 15 i 2009.

I 1942 bodde Moritz Nachtstern i Brugata 15. 26. oktober dette året ble han arrestert i sitt hjem etter ordre fra Statspolitisjefen. Telegrammet med ordren lød blant annet på at «Alle mannlige personer over 15 år hvis legitimasjonskort er stemplet med J, skal arresteres uansett alder oppover.»[2] Nachtstern ble fraktet til Bredtveit fengsel og satt deretter på Berg. En måned etter arrestasjonen ble han sammen med 532[3] andre norske jødiske menn, kvinner og barn sendt med DS «Donau». Ferden endte i utryddelsesleiren Auschwitz, og bare ni av Nachtsterns medfanger på båten overlevde.

At akkurat Nachtstern overlevde, kom for en stor del av yrket som stereotypør. Han ble etter hvert flyttet til Sachsenhausen. Der ble han del av tyskernes forsøk på å bygge opp en så omfattende falskmyntneroperasjon at man skulle kunne ødelegge den britiske økonomien. I Sachsenhausens strengt isolerte Blokk 19 satt han fra mars 1943 sammen med etter hvert flere hundre andre typografer, trykkere og så videre. Sammen produserte de blant annet britiske pundsedler.

Nachtsterns leilighet i Brugata var beslaglagt mens han kjempet for livet i leirene. Da han kom tilbake til Norge og giftet seg med sin Rachel (født Tomsinsky), bodde de i begynnelsen sammen i den gamle leiligheten. Hun hjalp ham å skrive ned de traumatiske minnene, og allerede i 1949 ble boka Falskmyntner i blokk 19 utgitt, i samarbeid med journalisten Ragnar Arntzen. Boka regnes som den beste og mest sannferdige av de memoarene som er utgitt om temaet. Den kom ut på nytt i 2006 som Falskmyntner i Sachsenhausen på Spartacus forlag. Boka har blitt oversatt til svensk (1997), dansk og engelsk (2008).

Rachel og Moritz fikk to barn sammen, Sidsel og Jan. Moritz døde 67 år gammel den 11. desember 1969. Da hadde han i mange år vært krigsinvalid på grunn av store smerter i kropp og på sinn.[4]

Snublestein til minne om Moritz Nachtstern utenfor Brugata 15

Les mer

Fotnoter

  1. Bruland 2006:250
  2. Referert i Ottosen 1994:14
  3. Tallet er hentet fra HL-senterets artikkel Deportasjonen av de norske jødene.
  4. Opplysning fra Sidsel Nachtstern i Tønsbergs blad, 2006

Kilder


  Moritz Nachtstern inngår i Snublesteinprosjektet på Lokalhistoriewiki og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


  Vi på lokalhistoriewiki.no er i ferd med å skrive artikler om hus, folk og bedrifter i Brugata, og trenger din hjelp for å nå i mål. Sitter du på minnemateriale eller historisk stoff som andre vil ha glede av å lese? Del det her på lokalhistoriewiki.
Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.